eur:
394.42
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Lencsi már lehet a gyermek, de Katta és Bolívia nem

Még mindig az Anna és a Hanna, valamint a Bence és a Máté a legnépszerűbb utónév. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint nagyon sok megkeresést kapnak hetente új keresztnevek bejegyzése miatt, de ezeket csak akkor fogadják el, ha megfelelnek a szigorú jogszabályoknak.

Havonta bővül az adható utónevek listája, a legfrissebb megtalálható a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A szervezethez hetente 10-15 új kérvény érkezik. Raátz Judit tudományos munkatárs ezt soknak tartja, azt figyelembe véve, hogy a születések száma csökken.

A megkeresések között gyakori, hogy a szülők egy becenévi alakot szeretnének a gyermeknek adni, meglévő nevet idegen helyesírással szeretnének leírni, és egy külföldi név alakváltozatát kívánják bejegyeztetni – fejtette ki.

Az elfogadásra szigorú szabályok vonatkoznak, például csak magyar helyesírással leírható nevek anyakönyveztethetők, lányoknak női, fiúknak férfi nevet lehet adni, emellett a Nyelvtudományi Intézet 14 alapelvet fogalmazott meg.

A közelmúltban jegyezték be a Lencsi nevet, valamint az Elkát, amely az Elke változata – mondta Raátz Judit. Ugyanakkor nem javasolták a Bolívia bejegyzését, mert uniszex név. Szintén nem fogadták el a Katta és az Ildiko neveket a rossz helyesírás miatt.

A legnépszerűbb utónévnek a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin számít, míg a fiúknál évek óta a Bence és a Máté a legnépszerűbb.

A szülők egyre gyakrabban választanának sorozatból, fantasyregényból vagy rajzfilmfigurák után nevet gyermekeiknek – tette hozzá a Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×