INFORÁDIÓ 
2019. július 15. hétfő
Henrik, Roland

vadász

pásztorkutya

vizsgálat

Vizsgálat vár a pásztorkutya lelövőjére

Infostart / InfoRádió

Etikai vizsgálatot indít a vadászkamara a Magyarországon lelőtt francia pásztorkutya ügyében. Az állat gazdája lezártnak tekinti az esetet.

A Franciaországban pásztorként dolgozó nő és barátja utánfutós kerékpárokkal, két kutya társaságában érkezett Magyarországra. Szeptember 2-án reggel Budapesttől hetven kilométerre, a Bács-Kiskun megyei Szalkszentmárton határában, a töltés mellett sátraztak, amikor betanított pásztorkutyájukat, a kétéves Mamadout lelőtte a helyi Petőfi Vadásztársaság egyik tagja.

A részletek ellentmondásosak. A francia pár először azt állította, hogy a kutya mindössze 70 méterre szaladt el tőlük, hogy elvégezze a dolgát, de a rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy legalább 260 méterre futott el, ráadásul a töltés túloldalára, ahol nem láthatták. Ezzel szabálysértést követtek el, még ha nem is tudtak róla.

A helyi vadásztársaság és az Országos Magyar Vadászkamara azt állítja, hogy a vadász a vadászati törvény értelmében szabályosan lőtte ki az ebet, mert az gazdátlannak tűnt és fácánokat kergetett. A kamara mégis indít egy etikai vizsgálatot, mert a vadász a Dunába dobta az állat tetemét, ami szabálytalan – mondta az InfoRádiónak a köztestület főtitkára. Pechtól János szerint a rendőrség dolga kideríteni, hogy a vadász olyan helyről lőtt-e, ahonnan valóban nem láthatta az állat gazdáit, és ahonnan szabad, tehát nem veszélyeztette-e a kerékpárúton közlekedőket.

A francia pár egyébként most már lezártnak tekinti az ügyet. Megkapták a kutya hamvait és a hátizsákjukban magukkal viszik. Mamadou gazdája a Facebookon köszönetet mondott azoknak a magyaroknak, akik segítettek nekik. Arra kér mindenkit, hogy hagyják békében a vadászt, mert az igazságszolgáltatásnak kell kiderítenie, hogy mi történt.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018