eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Meghalt a világ első arcátültetettje

Elhunyt Isabelle Dinoire, akin a világon elsőként végeztek sikeres arcátültetést 2005-ben. A francia nő 38 évesen kapott részleges új arcot, miután kutyája leharapta mindkét ajkát, az orrát és az állát is.

A Le Figaro című francia lap keddi értesülése szerint az arctranszplantált páciens még áprilisban halt meg hosszú betegség után, az információt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy megóvják a hozzátartozói nyugalmát.

A lap úgy tudja, hogy Dinoire szervezete az elmúlt télen újabb kísérletet tett a transzplantált szervek kilökésére, és a roham óta nem tudta használni ajkait. A páciens a műtét óta kénytelen volt kilökődésgátló gyógyszereket szedni, ami rákbetegséget okozott nála - írta a Le Figaro.

Isabelle Dinoire-t az észak-franciaország Amiens egyetemi klinikáján műtötték meg a világ első kézátültetését 1998-ban végrehajtó sebész, Jean-Michel Dubernard vezetésével, a páciens halálának hírét a kórház is megerősítette kedden.

Anak idején torz arcával Isabelle Dinoire sem beszélni, sem rendesen enni nem tudott. 2005 novemberében Amiens-ben orvosok a világon első arcátültetési műtéttel pótolták a hiányzó részeket, a donor egy agyhalált szenvedett asszony volt.

A szerencsétlenség után a nő nem tudta elviselni, hogy akár csak rátekintsenek. Arca szörnyetegéhez hasonlított, kilátszott az orrcsontja, ami csontvázra, a halálra emlékeztette őt. Azt gondolta, hogy arca javíthatatlanul tönkrement és vége az életének. Ekkor javasolták neki az orvosok a transzplantációt.

A műtét után a páciens hihetetlenül szerencsésnek érezte magát, úgy érezte, mint aki új életre született. Nehéz idők következtek azonban, amikor az új arcot el kellett fogadnia. A legnehezebb azt volt megszoknia, hogy szájának belseje azelőtt másvalakié volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×