eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mégis pozitív hatással van a közegészségre az elektromos cigaretta

Mégiscsak pozitív hatással van a közegészségre az elektromos cigaretta, amely a dohánytermékek alternatívájaként használva 21 százalékkal csökkentheti a dohányzással összefüggő betegségek okozta halálesetek számát az 1997 után született fiataloknál - állapították meg szakemberek a Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban közölt tanulmányukban.

A kutatók jó ideje próbálják már felmérni az elektromos cigaretta közegészségre gyakorolt hatást, ám az eddigi eredmények meglehetősen ellentmondóak. A Kaliforniai Egyetem kutatói nemrég például megállapították, hogy az e-cigarettát használó középiskolások több mint kétszer nagyobb valószínűséggel szívnak hagyományos cigarettát is.

Az amerikai Drogfüggőség Országos Intézete (NIDA), a Nemzeti Rákintézet és a fennhatósága alá tartozó Cancer Intervention and Surveillance Modeling Network (CISNET) nevű szervezet legfrissebb tanulmánya azonban a korábbi vizsgálatokkal ellentétben nem lokális, hanem az ország egészét lefedő adatokkal dolgozott.

A tanulmányt vezető David Levy, a washingtoni Lombardi Rákközpont munkatársa szerint kollégáival kizárólag azokra a fiatalokra összpontosítottak, akik rendszeresen használnak elektromos cigarettát, és nem csupán egy-egy összejövetel erejéig "gyújtanak rá".

A kapott eredmények szerint az e-cigaretta és a hasonló eszközök általánosságban véve pozitív hatással vannak a közegészségre, és a dohánytermékek alternatívájaként használva 21 százalékkal csökkenthetik a dohányzással összefüggő betegségek okozta halálesetek számát az 1997 után született fiataloknál.

Az amerikai kormány májusban bejelentette, hogy a jövőben tilos elektromos cigarettát eladni 18 éven aluliaknak. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) emellett követeli a gyártóktól, hogy mutassanak be felülvizsgálatra termékmintákat. Az augusztus elején életbe lépő új szabályzat a szivarokra, a pipadohányra és a vízipipára is vonatkozik.

Levy szerint azonban az FDA szabályozásai hátráltathatják a hagyományos dohánytermékek helyettesítését célzó biztonságosabb termékek kifejlesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×