eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Minden nő mályvavirág"

Magyarországon hetente 20 nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot. A betegség a korai stádiumban jól gyógyítható, ezért fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrés - mondta az InfoRádióban a Mályvavirág Alapítvány elnöke. Az alapítvány vasárnap 100 tő hibiszkusz kiültetésével a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

 A petefészekrák világnapja alkalmából különleges akcióval hívta fel a figyelmet a betegséggel kapcsolatos ismeretek és tünetek felismerésének fontosságára a Mályvavirág Alapítvány vasárnap délben. A szervezet "Az Élet Virágai - törődj vele!" - címmel önkéntes virágültetést rendezett, amelyen egy, a női méhet szimbolizáló formációban ültettek el 100 mályvavirág tövet az alapítvány túlélő érintettjei, népszerű művészek, ismert emberek és önkéntesek közreműködésével a Margit-szigeten, a zenélő kút mögötti területen.

„Minden nő mályvavirág. Merthogy a mályvavirág, más néven hibiszkusz egy kitartó, erős és nagyon szép virág, de van, hogy megsérülnek a szirmai. A 100 mályvavirág tő elültetésével azt szeretnénk üzenni, hogy fontos, hogy a két női betegségre odafigyeljünk és tudjuk a lehetőségeket. Kihelyeztünk három táblát is, amelyeken a petefészekrákról és a méhnyakrákról szóló üzenetek találhatók” - emelte ki a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A megelőzésről szólva Tóth Icó hangsúlyozta: „már az alapoknál a hiba. Az alapinformációkkal sem vagyunk tisztában, nem foglalkozunk vele, elsiklunk felette, pedig fontos, hogy tudjunk róla.”

Fontos tudni, hogy a méhnyakrák védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető betegség. A Mályvavirág Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, ha bármilyen kisebb tünetünk van, akár az éppen esedékes szűrés időpontja előtt menjünk orvoshoz. „Nem szabadna, hogy ma Magyarországon meghaljon nő méhnyakrákban, mégis legalább naponta elveszítünk egy nőt, feleséget, anyát, ez nagyon magas szám” – tette hozzá Tóth Icó.

A petefészekrák esetében, bár sok hasonlóság van a két betegség között, más a helyzet, az ugyanis nem megelőzhető. Ha nagyon korai stádiumban fedezik fel, szépen gyógyítható, ha azonban később, nehéz a gyógyulás. „Rosszak is a halálozási statisztikák: 1200 betegből 700-an meghalnak, ez rettentő magas” - fűzte hozzá a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

„Azért nehéz a korai diagnózist felállítani, mert bizonyos tünetek összetéveszthetők a gyomorrontással, bélpanaszokkal, ezért nagyon fontos, ha valakinek tartósan vagy visszatérően ilyen tünetei vannak, járjon utána!” - hangsúlyozta Tóth Icó.

A világon évente közel negyedmillió nő betegszik meg petefészekrákban, egyes kutatások szerint 70 nő közül egynél kialakul ez a betegség élete során. Magyarországon hetente közel 20 betegnél diagnosztizálnak petefészekrákot. A nőgyógyászati daganatok közül a legtöbb halálesetért a petefészekrák felel. Ez a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganatfajta, mely világszerte megközelítőleg 150 000 nő halálát okozza évente. Mivel a petefészekrák korai jelei alig észrevehetők és nem feltűnők, gyakori a téves diagnózis vagy a késői felismerés.

A daganatos statisztikák szerint petefészekrák esetén az ötéves túlélésre a betegek mindössze 45 százalékának van esélye, míg emlőráknál ugyanez a szám 89 százalékra tehető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×