eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rekordmeleget mértek: 45,8 Celsius-fok

Rekordmeleget mértek Sydneyben: a hőmérő higanyszála helyi idő szerint péntek délután háromkor 45,8 Celsius-fokig kúszott fel a város központjában, az Observatory Hillen.

Az előző csúcsot még 1939-ben jegyezték fel, akkor 45,3 Celsius-fokos hőségtől szenvedhettek a helybeliek.

Sydney tágabb térségben - köztük Penrith elővárosban - még nagyobb forróság volt pénteken, a hőmérő 46,5 fokot mutatott.

A meteorológiai intézet közleménye szerint a hőhullám a keleti partvidék más részeit is érintette, Begából 44,6 Celsius-fokot jelentettek, Williamtownból pedig 44,8 fokot.

A földrész belsejében, Új-Dél-Wales és Victoria államokban közben bozóttüzek pusztítanak. A 44 500 hektárnyi területen tomboló lángok elvágták a külvilágtól a Licola nevű kisvárost. Több tucat embert mentettek ki előzőleg.

Ausztráliának minden évben keserves küzdelmet kell vívnia a forróság miatt keletkező bozóttüzekkel. A legszörnyűbb természeti csapás 2009 februárjában következett be, akkor 173 ember vesztette életét a lángokban. A napot azóta fekete vasárnapként emlegetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×