eur:
393.83
usd:
367.83
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Megbolondult az időjárás - videó

A mostanihoz foghatóan esős nyár-ősz-tél időszak Angliában még csak egy ízben fordult elő, 2000-ben, de a tavaly lehullott, összesen 1 méter 33 centiméternyi csapadék megközelítette a rekordot. A szigetország teljesen átázott. A föld nem tudja beszívni a vizet, folyók öntenek ki, a mezőgazdaság belvizektől szenved. Az angolok úgy érzik, hogy megbolondult az időjárás, tavaly nyár elején még aszály és szárazság volt, repedezett a föld és a hatóságok kertöntözési tilalmat rendeltek el.

A mostanihoz foghatóan esős nyár-ősz-tél időszak Angliában még csak egy ízben fordult elő, 2000-ben, de a 2012-ben lehullott, összesen egy méter 33 centiméternyi csapadék megközelítette a rekordot. A szigetország teljesen átázott. A föld nem tudja beszívni a vizet, folyók öntenek ki, a mezőgazdaság belvizektől szenved. (A BBC videóját itt nézheti meg.)

A rendkívül esős időjárás hónapok óta tart, és a brit Meteorológiai Intézet szerint egyhamar nem szakad vége. Valószínűleg az általános felmelegedés miatti áramlat-eltolódások okozzák, hogy a világ egyre több pontján vannak árvizek és hirtelen lezúduló, hatalmas felhőszakadások.

Tapasztalható a jelenség Kínában és Indiában, újabban pedig Nagy-Britanniában, ahol jelenleg nyolc ezer épületet öntött el az ár és több ezer holdnyi termőföld áll víz alatt. Dél-Nyugat Angliában az áradások miatt karácsony óta számos vasútvonalon szünetel a közlekedés. A termelők panaszolják, hogy tönkre megy a vetés, a föld alatt rohad el a burgonya, ami azután élelmiszer-áremelkedéshez vezet, és komoly gondot okoz a biztosító-társaságoknak.

Az angolok úgy érzik, hogy megbolondult az időjárás, ugyanis tavaly nyár elején még aszály és szárazság volt, repedezett a föld és a hatóságok kertöntözési tilalmat rendeltek el. Aztán hirtelen megnyíltak az egek csatornái, folyton esik. A királynő trónra lépési jubileuma alkalmából ezer hajó, jacht és csónak részvételével rendezett, pompás víziparádé tönkreázott, elmaradtak a gardenpartik, a kávézók teraszai bezártak. Vidéken alámosott utak szakadnak be és a szennyvízlevezetők se bírják a víztömeget, több helyen visszafelé folynak.

Az eső pedig egyre esik Anglia és Wales jelentős részén, ha nem zuhog.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×