eur:
392.76
usd:
365.49
bux:
66550.85
2024. április 26. péntek Ervin

Az emberek nagyobb mértékben változnak, mint gondolják

Az emberek nagyobb mértékben változnak, mint ők maguk hiszik - derül ki azokból a tanulmányokból, amelyeket tudósok személyiségjegyekről, emberi értékekről és preferenciákról készítettek.

Összesen 19 ezer embert kérdeztek meg. Az átlagot tekintve a résztvevők jóval kevesebb és jelentéktelenebb változásra számítanak a következő tíz évben, mint amilyen mértékű átalakuláson keresztülmentek saját elmondásuk alapján a megelőző évtizedben. A Harvard Egyetem tudósai a jelenséget "a történetnek vége" illúziónak nevezték el, amelynek lényege, hogy sokan úgy gondolják: személyiségfejlődésük során már célba értek, a formálódási folyamat elérte a tetőpontját.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint az eredmény minden korcsoportra érvényes 18 és 68 év között. Ezzel együtt az emelkedő korral párhuzamosan csökken mind a már bekövetkezett, mind a még csak megjósolt változások valószínűsége, különösen ami a vonzódásokat és értékeket illeti.

A szakértők az érzés kialakulását részben azzal magyarázzák, hogy a legtöbb ember rokonszenvesnek tartja az "aktuális állás szerinti", éppen kiformálódott személyiségét, nagyszerűnek ítéli értékeit, és meg van győződve arról, hogy az előnyben részesítések terén is okosan cselekszik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

Szécsényi Bálint: már nem a 10-12 százalékos hozam a normalitás, hanem a 6-7 százalék

A befektetők hozzászoknak akár egy alacsony, akár egy magas kamatszinthez, miközben a piaci körülmények már megváltoztak. Amire pedig megszokják a megváltozott (jelen esetben magasabb) kamatszintet, akkor az már nem elérhető számukra. Korábban azzal kellett küzdeni, hogy mindenki fektesse be a pénzét, ne hagyja parlagon, most pedig arról kell meggyőzni a befektetőket, hogy nem a 10-12 százalék a normalitás, hanem a 6-7 százalék, mondta el a Portfolio-nak Szécsényi Bálint. Az Equilor elnök-vezérigazgatójával a megváltozott befektetési környezetről, a mesterséges intelligencia, a forintgyengülés és az infláció hatásairól, és a hazai befektetési szolgáltatók közötti versenyről is beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×