INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Dolgos éve volt a királyi családnak

InfoRádió / MTI
Tavaly is sokat dolgozott a brit királyi család, és a munkából alaposan kivette részét a 92 esztendős Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó férje.

A Daily Mail összesítése szerint Fülöp 2012-ben 347 hivatalos programon vett részt, vagyis orvosainak parancsát és saját ígéretét is megszegve még fokozta is munkatempóját. Egy évvel korábban ugyanis 330 alkalommal jelent meg különböző hivatalos eseményeken.

Fülöp herceg 2011-ben töltötte be 90. életévét, és a kerek születésnap alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban annak idején elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb eszeveszett rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre".
Ennek azonban semmi jelét nem adja, annak ellenére sem, hogy az utóbbi egy évben háromszor is kórházi kezelésre szorult. A legnagyobb riadalmat 2011 karácsonyán okozta egy szívkoszorúér-elzáródás, amelyet katéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntettek.

Az orvosok akkor teljes pihenésre utasították az agg herceget, aki azonban a keddi statisztika alapján ezt a parancsot gyakorlatilag elengedte a füle mellett.

Fülöp hitvese, a 87. esztendejében járó II. Erzsébet királynő is változatlan munkabírásról tett tanúbizonyságot az elmúlt évben. A brit lap udvari tudósítójának kimutatása szerint az uralkodó - aki tavaly ünnepelte gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját - 2012-ben összesen 375 hivatalos eseményen jelent meg, így az év minden napjára átlagosan egynél több program jutott. Ez egy évvel korábban is így volt: akkor a királynő 370 rendezvényen vett részt.

Katalin, Cambridge hercegnője - vagyis Kate Middleton, Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának polgári származású felesége - is sokat dolgozott: 2012-ben 122 eseményen vett részt a királyi család tagjaként a 2011-ben feljegyzett 34 hivatalos megjelenés után.

A hercegnőt azonban az idén bizonyosan ismét kevesebbszer láthatják majd az alattvalók, a múlt hónapban ugyanis bejelentették, hogy Katalin gyermeket vár. Vilmos hitvese néhány napig kórházi kezelésre is szorult heveny terhességi rosszullétei miatt, és a hercegi pár az uralkodó kelet-angliai téli rezidenciáján, Sandringham kastélyában rendezett hagyományos családi karácsonyi ebéden sem vett részt.

Tavaly Anna hercegnő, a királynő és Fülöp herceg leánya volt a legszorgalmasabb, 572 hivatalos megjelenéssel, a lista alján ugyanakkor Harry herceg, Vilmos öccse szerepel 71 programmal. Harry azonban igazoltan hiányzott, ugyanis jelenleg az afganisztáni fronton szolgál a brit hadsereg harci helikopterpilótájaként.

A címlapról ajánljuk