eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Besokalltak a kínai taxisok

Sztrájkolnak a taxisok a magas üzemanyagárak és a változatlan viteldíjak miatt a kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsouban.

A munkabeszüntetés mintegy 1500 gépkocsivezető részvételével hétfőn kezdődött, s az interneten közzé tett felhívásból arra lehet következtetni, hogy háromnaposra tervezték. A Hszinhua hírügynökség tudósítói kedd reggel viszonylag nagy számban találkoztak a szomszédos Honan tartományból érkezett taxisokkal is.

A legfrissebb jelentések szerint a tüntetők az élelmiszer- és az ingatlanárak elszabadulását is kifogásolták. Rendőrségi forrásokból arról számolnak be, hogy több tüntető esett neki a sztrájkolókkal nem közösséget vállaló, utasokat felvevő és szállító gépkocsiknak. Legkevesebb hét személyt őrizetbe vettek, mert betörték autók ablaküvegeit, akadályozták a hatóság munkáját. Kedden százak gyűltek össze a helyi rendőrség épülete előtt, hogy követeljék az őrizetbe vett tüntetők szabadon engedését

A hangcsoui városi közlekedési hivatal igazgató-helyettese azt nyilatkozta, hogy a városi kormányzat október végétől tervezi a taxik viteldíjának emelését, a taxisofőröknek pedig - a mostani tiltakozás eredményeként - átmeneti támogatásként fuvaronként egy jüant, vagyis mintegy 30 forintot biztosítanak. A taxisok azonban kedden továbbra is elégedetlenségüknek adtak hangot: az áremelést korábbra szeretnék, az egy jüant pedig keveslik.

A sofőrök elmondták, hogy panaszaikat már az év eleje óta jelezték a városi kormányzatnak, de válasz nélkül hagyták őket. Keresetüket az is befolyásolja, hogy a forgalmi dugók miatt nem képesek elegendő fuvart teljesíteni - állítják. A helyzetet pedig csak rosszabbítja, hogy egyes illegális magánfuvarozók kisebb költségeik miatt alacsonyabb árakon ajánlják szolgáltatásukat.

Hangcsou városának útjain több mint nyolc ezer taxi fut, a gépkocsikat az üzemeltetők bérlik, s a panaszosok szerint a bérleti díjak emelkedése, s az egyéb járulékos költségek, az úthasználati díjak következtében már irreális és tarthatatlan mértékben csökkent a jövedelmük.

A híres turisztikai város vezetése több mint ezer gépkocsit küldött a busz- és vasúti pályaudvarokhoz és a repülőtérre, hogy enyhítsenek sztrájk okozta helyzeten.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×