eur:
388.01
usd:
359.91
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Kutyára már átkerült a halálos vírus

Kutya szervezetében találtak most először Hendra vírust az ausztráliai állategészségügyi hatóságok. A vírus, amely halálos veszélyt jelent az emberre, eddig csak lovakat támadott meg.

"Ez az első alkalom, hogy laboratóriumon kívül nem ember, illetve ló vagy denevér, hanem egy másik állat fertőződött meg Hendra-vírussal" - közölte Rick Symons, az északkelet-ausztráliai Queensland szövetségi állam állategészségügyi szolgálatának vezetője.

A vírus - amely Brisbane egyik külvárosáról kapta a nevét, arról a helyről, ahol először izolálták - influenzaszerű tüneteket okoz. A későbbiekben tüdőgyulladás és agyvelőgyulladás is kialakulhat. A kórokozó eredeti gazdája a fertőzött gyümölcsdenevér (Pteropus vampyrus). Leginkább a lovakat betegíti meg.

Az idei járvány júniusi kitörése óta tizenegy ló hullott el Ausztráliában. Az idei a legsúlyosabb járvány a vírus izolálása (1994) óta. Ötvenkilenc ember volt kitéve fertőzésveszélynek, de egyikük sem fertőződött meg.

Tudományos statisztikák szerint a hét emberből, aki eddig megfertőződött a vírussal, négy halt meg.

A vírushordozó kutya, amely szemmel láthatólag jól érzi magát, karanténba került. Egy olyan tanyán élt, ahol a vírus jelentétét megerősítették. "Nem tudjuk, hogyan kaphatta el a fertőzést, és ez mikor történt" - mondta Symons.

Malajzia a járvány megjelenése után betiltotta lovak behozatalát Ausztráliából.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×