eur:
401.97
usd:
370.55
bux:
74198.41
2024. október 21. hétfő Orsolya

Miért ártalmas az egészségre baromfitelep közelében élni?

Halotti bizonyítványok adatainak elemzéséből kiderült, hogy a baromfit tenyésztő telepek szomszédságában felnevelkedett emberek körében jóval nagyobb volt a vérrák miatti halálozás kockázata.

A The Daily Telegraph brit napilap internetes kiadása a wellingtoni Massey Egyetem munkatársainak vizsgálatáról számolt be, amelynek során 114 ezer ember adatait tekintették át. Elemzésükből kiderült, hogy a vizsgált körben 1998 és 2003 között több mint háromezren haltak meg valamilyen típusú vérrákban.

Azok között, akik korai éveiket szüleik baromfitelepén töltötték, háromszor nagyobbnak bizonyult a vérrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik más jellegű farmon, például szarvasmarhatelepen nőttek fel.

A kutatók úgy vélik, hogy egyes szárnyasoknál előforduló vírusok gyerekkorban befolyásolhatják a velük érintkezők immunrendszerét, ez vezethet ahhoz, hogy a későbbiekben, felnőttkorban nagyobb lesz náluk a vérrák kockázata.

Tanulmányukat az ausztrál szerzők az Occupational and Environmental Medicine című orvosi folyóiratban tették közzé.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×