eur:
400.46
usd:
368.51
bux:
74228.2
2024. október 21. hétfő Orsolya

Mit együnk és igyunk a hőségben?

Az egészséges szervezetet is megviseli, a betegekre azonban még nagyobb veszélyt jelent a kánikula. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa, Páldy Anna azt javasolja, hogy ilyenkor ne fogyasszunk nehéz, túl sós és túl cukros ételeket.

A napi 35-37 Celsius-fokos maximum hőmérséklet rendkívül megviseli a szervezetet - közölte az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettes főorvosa. Páldy Anna kifejtette: a vizsgálatok kimutatták, hogy ilyenkor 25-30 százalékkal megemelkedik a hőség rovására írható többlet halálozás, tehát súlyos a veszély, nagy a kockázat.

A megelőzés a legfontosabb, sok mindent tehetünk, hogy elkerüljük a súlyos következményeket - emelte ki a szakértő, aki azt tanácsolja, hogy hűtsük a szervezetünket, hűvös helyen kell tartózkodni. Be kell csukni az ablakot, el kell sötétíteni, illetve, ha van légkondicionáló készülék, azt is be kell kapcsolni - tette hozzá.

Az izzadással elveszített folyadékot és sót pótolni kell, de csapvizet vagy ásványvizet igyunk - javasolta Páldy Anna. Nem ajánlott magas cukortartalmú és szénsavas üdítők, energiaitalok, szeszes italok fogyasztása. Csak az élvezet kedvéért igyunk meg egy-egy pohár sört vagy fröccsöt - mondta el.

A főorvos hangsúlyozta: a könnyű ételek fogyasztását javasolják, a nehezen emészthető, téli ételeket, mint például a káposzta- vagy fejtett babfélék, valamint a nagyon cukros és sós ételeket lehetőleg kerüljük.

Páldy Anna szerint hőség esetén a könnyű zöldségek, hideg levesek, gyümölcsök, görögdinnye számít megfelelő ételnek, ezek fogyasztásával a folyadékot is pótolni lehet.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 20. 17:43
×
×
×
×