eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Semmi nem menti meg a vasúttól az érdi óvodát

Az érdi városvezetés mindent megtesz a Harkály úti óvodáért, amelynek az udvarát kettészeli a Kelenföld és Tárnok között épülő vasút - mondta Segesdi János fideszes alpolgármester az óvoda udvarán tartott sajtótájékoztatón. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerint az építkezés megkezdése nem tűr halasztást, s a költözés szükségességéről időben tájékoztatták az érintetteket.

Az alpolgármester azt közölte: a városnak nincs pénze új óvoda építésére, a kisajátítás "ellentételezéseként" megítélt 61 millió forintból pedig nem telik egy EU-normáknak megfelelő új gyermekintézményre. (A polgármesteri hivatal szakértői szerint legalább 184 millióba kerülne egy 80 férőhelyes új óvoda létesítése).

Az óvoda vezetője, Agócs Erika a sajtótájékoztatón tudta meg, hogy augusztusban már nem nyithatnak ki, holott a NIF szóbeli ígérete alapján azzal köszöntek el múlt pénteken a szülőktől, hogy visszavárnak mindenkit a nagytakarítás után. (Ez most is zajlott, mint ahogy az udvart kettészelő kerítés mögött a gyorsvasút nyomvonalának előkészítése is).

Segesdi János közölte: a városvezetés a NIF-től hétfőn érkezett levélből értesült arról, hogy az előzetes egyezség ellenére nem kapják meg az egyéves haladékot. "A vonat átgázolt mindenen" - tette hozzá az alpolgármester, aki értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy két állami szerv vitája idáig fajult, s ennek 80 gyerek, 80 család "issza meg a levét".

Úgy fogalmazott: "építsen a NIF egy új óvodát Érden annyiból, amennyiből tud, mert nekünk nincs pénzünk rá, s a többi érdi óvoda sem képes befogadni a 80 szélnek eresztett gyereket, mert mindenütt 120 százalékos a telítettség". (400 óvodás korút eleve el kellett az idén utasítani). Az alpolgármester egy játék vasutat nyújtott át az óvoda vezetőjének, mondván: tudassa a kicsikkel, hogy nem a vonat a rossz, hanem azok, akik ilyen helyzetbe hozták őket.

Segesdi János az MTI érdeklődésére közölte: minisztériumi szintű egyeztetést kezdeményeznek az ügyben, és a megyei kormányhivatalt is megkeresik, kérve a terület július 11-i birtokba adásának felfüggesztését.

Hozzátette: lehet, hogy a jog szerint tényleg 61 milliót ér a Harkály úti ingatlan, de a projekt megvalósításának emberi oldalát is szem előtt kellene tartani, ezért a végsőkig elmennek igazuk érvényesítése érdekében. Hogy ez konkrétan mit jelent, azt nem fejtette ki.

A NIF visszadobja a labdát

Loppert Dániel, a NIF szóvivője az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy legalább két éve tájékoztatták az önkormányzatot az EU támogatta gyorsvasút építésével összefüggésben arról: az óvodának költöznie kell. Július előtt pedig arról is tájékoztatást adtak, hogy augusztusban már nem térhetnek vissza a kicsik. A bíróság által megítélt kártalanítási összeget is átutalták a város számlájára - tette hozzá.

A szóvivő cáfolta, hogy csak a hétfői levélből értesült az önkormányzat az egyéves haladék megvonásáról. Mint mondta, már a nyári szünet kiadása előtt jelezték, hogy jogi és munkavédelmi szempontból nem tudják kivárni az egy évet. Közölte: az építkezés esetleges elhúzódása több tízmilliárdos EU-forrást veszélyeztetne, de az érdi vezetés beruházáshoz való hozzáállása miatt is így kellett döntenie a NIF-nek.

Loppert Dániel kitért arra, a gyerekek hosszú távú érdeke, hogy ha felnőnek, akár 15 percenként indulhassanak Budapestre dolgozni az óránként 160 kilométeres sebességgel haladó gyorsvasúttal. "Hogy ősztől hová járnak óvodába, azt nem nekünk, hanem az önkormányzatnak kell eldöntenie" - tette hozzá a szóvivő.

Magyarország az EU-ba való belépéskor vállalta, hogy a nemzetközi forgalomban is jelentős szerepet játszó Kelenföld-Tárnok vasútvonalat európai szintűre fejleszti. Az összességében 120 milliárdos beruházás hosszabb ideje húzódik, de ősszel mindenképpen megkezdődik az építés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×