eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Intő jel a szapora szívverés

Rosszabb az életkilátása annak az idült keringési elégtelenségben szenvedő szívbetegnek, akiknek gyorsan ver a szíve, mint annak, akinek lassú a szívműködése. Ám létezik olyan gyógyszer, mely nem lassítja a pulzust, mégis jelentősen növeli a túlélés esélyét - ismertették amerikai szívgyógyászok az Európai Kardiológusok Társaságának svédországi kongresszusán, Svédországban.

Ma sokkal több beteg szenved krónikus szívelégtelenségben, mint valaha, mert az infarktus miatt kórházba került emberek egyre nagyobb többségét megmentik a korszerű kezelési módszerek. Az elhalt, hegesedett szívizom területet azonban pótolni kevéssé lehet, ezért a szív teljesítménye romlik, és ez keringési elégtelenséghez vezet.

A szívelégtelenség gyógyszeres kezelése is állandóan javul, és a gyógyszereit pontosan szedő beteg általában éveken keresztül megfelelő állapotban marad, de a kezelőorvos nem mindig tudja megjósolni a kilátásokat. Az ultrahangos szívvizsgálat fontos információt ad a szívpumpa teljesítő képességéről, de a klinikai javulás ezt nem mindig tükrözi.

David Castagno és munkatársai csaknem hatezer szívelégtelenség miatt rendszeresen ellenőrzött beteg sorsát követték hosszú időn keresztül. Megfigyeléseik egyértelműen bizonyították, hogy a gyors szívműködésű betegek gyakrabban kerültek ismét a kórházba, illetve korábban haltak, mint azok, akiknek a szíve lassabban vert.

Lényeges, hogy ez az összefüggés a szív ultrahanggal mért teljesítőképességétől függetlenül érvényesül. Volt azonban a vizsgálatnak igen kedvező eredménye is: a candesartan nevű szer jelentősen, 21 százalékkal javította a gyors szívműködésű betegek életkilátását, pedig nem fékezte a pulzusszámot.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a pulzus számolása egyszerű módszer a betegek állapotának fölmérésére, a candesartan pedig világszerte széles körben alkalmazott készítmény, elsősorban a magas vérnyomás csökkentésére. A szívelégtelenség újabb, fontos gyógyítási terület ennek a szernek a használatára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×