eur:
387.06
usd:
358.41
bux:
68933.37
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Előre ijesztgetik a földrengés túlélőit

Egy a négyhez az esélye annak, hogy az új-zélandi Christchurch térségében, ahol 12 hónap leforgása alatt két földrengés is pusztított, egy éven belül újabb nagy erejű fölmozgás lesz - közölték kedden a kormány által felkért tudósok.

A Déli-szigeten fekvő Christchurch Canterbury nevű negyedében 2010 szeptemberében 7-es erősségű, 2011 februárjában pedig 6,3 erősségű földrengés történt.

A második földmozgás, amelynek az epicentruma közel volt Christchurchhöz, Új-Zéland második legnagyobb városához, 181 ember halálát okozta és lerombolta a városközpont nagy részét.

A szimulációs vizsgálatok alapján 23 százalékosra becsülik az esélyét annak, hogy a következő 12 hónap során Canterbury térségében újabb 6-os és 7-es közötti erősségű földmozgás történik - mondta Matthew Gerstenberger természettudós, a GNS Science intézet munkatársa.

Hat százalékos az esélye annak, hogy az újabb földrengés epicentruma a 348 ezer lakosú Christchurch alatt lesz.

"Ez a világ több táján elvégzett teszteken alapuló szimulációs modell, amelynek eddig általában megbízhatóak voltak az eredményei" - jelentette ki a tudós az új-zélandi közszolgálati rádióban.

Canterbury térségében több ezer kisebb utórezgést észleltek a szeptemberi földrengés óta, és ezek Gerstenberger előrejelzése szerint várhatóan a jövőben is folytatódnak.

A két földrengés egy eddig ismeretlen törésvonalnál történt. A GNS Science intézet szerint a törésvonal 2010 szeptemberéig 16 ezer éven át inaktív volt.

A csendes-óceáni "Tűzgyűrűn" elhelyezkedő Új-Zélandon évente akár 15 ezer földmozgást is regisztrálnak.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Gálik Zoltán: váratlan támadás érte a brit kormány Ruanda-tervét

Miután úgy tűnt, nyugvópontra jutott a briteknél az úgynevezett Ruanda-terv körüli vita, a múlt héten a Munkáspárt szólalt fel az elképzelés ellen. A Corvinus Egyetem docense a vita okai mellett a többi között arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a kutatások szerint a Munkáspárt jelentős előnnyel rendelkezik a Konzervatív Párttal szemben. Ez a tendencia az 1997-ben, a Tony Blair által elért nagy aranyú győzelemhez hasonlót is előrevetíthet – mondta Gálik Zoltán.

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Nőtt a gyermekes családok adóterhelése Magyarországon

Nőtt a gyermekes családok adóterhelése Magyarországon

Nőtt a gyermekes családok adóterhelése  Nem változott tavaly Magyarországon az adóék mértéke az egyedülálló, átlagbért kereső, gyerek nélküli munkavállalók számára. A 2022-es helyzethez hasonlóan ebben a háztartási kategóriában a teljes munkaerőköltség 41,2%-át tette ki az állami elvonás hazánkban, ami jelentősen meghaladja az OECD 34,8%-os átlagát– derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban megjelent Taxing Wages 2024 című kiadványából. A jelentés szerint a gyermekes háztartások mindegyik kategóriájában azonban nőtt az adóék mértéke 2023-ban az előző évhez képest. Az RSM adótanácsadója segítségével adunk magyarázatot a szokatlan jelenségre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×