eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mire gyűjtenek a fiatalok?

A legfiatalabb banki ügyfelek nagy része nyaralásra, laptopra és autóra gyűjt, miközben a célcsoport harmada az elmúlt két évben százezer forintnál is többet tett félre, hogy megvalósíthassa céljait - közölte a TakarékPont hálózat legfrissebb felmérését, amelyet a Facebook közösségi oldal rajongói oldalán, közössége fiatal tagjainak megkérdezésével készített. A felmérést összegző közlemény szerint a fiatalok 84 százaléka rendelkezik megtakarítással, akár több tízezer forinttal is.

Úgy tűnik, céljai megvalósítása érdekében a fiatal korosztály képes igazán tudatosan kezelni pénzügyeit, a TakarékPont hálózat felmérése szerint legalábbis a döntően 14-27 éves fiatalok kevesebb, mint tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy vágyai tárgyát inkább hitelből, vagy baráti kölcsönből finanszírozná, miközben a válaszadók zöme legalább 2-3 hónapig, de legtöbben akár fél évnél is tovább képesek tartalékolni az áhított tárgyért vagy utazásért.

Mindez különösen pozitív pénzügyi hozzáállást mutat annak fényében, hogy a felmérés szerint a megkérdezett fiatal banki, vagy leendő banki ügyfelek zöme (39 százalék) havonta legfeljebb 30 ezer forintból gazdálkodik. Az 50, 100, 200 ezer forintos havi apanázs már csak a válaszadók ötödére jellemző, arról pedig mindössze nyolc százalékuk számolt be, hogy 200 ezer forintnál is nagyobb összeg fölött rendelkezne havonta - derül ki a közleményből.

A megtakarítási szokásokat firtató kérdésre a válaszadók mindössze 11 százaléka mondta azt, hogy nem takarít meg rendszeresen, a túlnyomó többség ugyanakkor határozottan állította, hogy akár 10 ezer forintnál kevesebbet, de rendszeresen félretesz. A válaszadók harmada bankban tartja spórolt pénzét, további 12 százalékuk időnként le is köti azt, 3 százalék pedig néha tőzsdére viszi megtakarításait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×