eur:
400.75
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Enne egy jó tócsnit? Irány Kazár!

Negyedik alkalommal rendeznek Laskafesztivált és tócsnipartit Kazáron szombaton, az 57 versenyző csapat között lesznek szlovák, finn, lengyel és erdélyi csoportok is; a Nógrád megyei falu tavalyi rendezvényén új országos rekordot állítottak fel laskasütésben.

Molnár Katalin polgármester elmondta: a Kazárra látogató vendégeket népi zenekarok és hagyományőrző csoportok szórakoztatják majd. Több helyen lesz laska- és tócsnikóstoló, és az ételek receptjeihez is hozzá lehet jutni.

A versenyző csapatoknak is kóstolási lehetőséget kell biztosítaniuk, de a szombati rendezvényen nem csak laskát és tócsnit sütnek Kazáron. A polgármester elmondta: lesz, aki rétest süt a kemencében, mások zúzapörköltet, bab- és palócgulyást, halászlét főznek, de a szlovák vendégek például haluskát szaggatnak, a finnek kalácsot készítenek.

A népművészet és folklór területén gazdag hagyományokkal rendelkező Nógrád megyei falu gasztronómiai fesztiválja idején a látogatók megnézhetik a vasalómúzeumot, a tájházat, a bányászházat, a gyufacímke- és a falvédő-kiállítást, a mackó- és babakiállítást, de felkereshetik a Hagyományőrző Galériát is. A kézművesházban megtanulhatnak szőni, gyakorolhatják a népi kézműves mesterségeket, vagy túrázhatnak a riolittufához.

Az esti sztárvendég Fenyő Miklós lesz, a nap laskabállal zárul.

Kazáron tavaly rekordkísérletre készültek a fesztiválon, és teljesítették is: 24 órán át összesen 5679 laskát sütöttek - többek között 448 kiló burgonya, 110 kiló liszt, 7,6 kiló zsír, és 6 kiló só felhasználásával -, ezzel új országos rekordot állítottak fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×