eur:
400.79
usd:
367.56
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Botrányos eredmény: egy gyermekkerékpár sem elég biztonságos

Egyetlen vizsgált gyermekkerékpár és tricikli sem felelt meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság biztonsági előírásainak - mondta el az InfoRádiónak Fülöp Zsuzsanna, a szervezet szóvivője. A hatóság tíz terméket vizsgált laboratóriumi körülmények között.

A játékok a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoport, a gyermekek számára készülnek, így joggal várható el, hogy megbízhatóak, tartósak, biztonságosak legyenek. Különösen így van ez a gyermekek tömegét hordozó játékok körébe tartozó játék járművek (triciklik, biciklik) esetében, mivel a nem megfelelő szilárdságú és stabilitású, vagy a nem megfelelő fékhatású termékek balesetet okozhatnak.

A NFH vizsgálata a játék kategóriába sorolható triciklikre - kicsi, háromkerekű, az első keréken pedállal hajtott gyermekkerékpárokra -, játék- és gyermekkerékpárokra terjedt ki, 12 megyei felügyelőség bevonásával. Ez volt egyébként e termékkör az első átfogó piacfelügyeleti ellenőrzése.

A négyhetes vizsgálat során bevásárlóközpontokban, játék- és sportáruházakban, szaküzletekben, importőrök és nagykereskedők telephelyein összesen 442 féle, 968 darab terméket ellenőriztek, a melyeknek a 35 százaléka volt tricikli, hat százaléka játékkerékpár és 59 százaléka gyermekkerékpár.

Az összes vizsgált kerékpár 37 százalékánál kifogásolható volt az előírt jelzések, használati-kezelési útmutatók feltüntetése. A tricikliknél majdnem minden esetben ellentmondás volt a termék kialakítása és a gyártó/forgalmazó által ajánlott korcsoport, illetve a maximális terhelhetőség megjelölése tekintetében.

Az ellenőrzés során tíz kerékpárt vizsgáltattak meg a Mechanikai és Villamos Laboratóriumban - és valamennyi kifogásolhatónak minősült biztonságossági szempontból.

Végeredményképpen elmondható, hogy a triciklik nagy kockázatot jelentenek a kisgyermekekre, akárcsak a gyermekkerékpárok - hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Hirtelen fordult a forint árfolyama

Hirtelen fordult a forint árfolyama

Múlt hét második felében ismét 400 fölé gyengült a forint az euróval szemben, és most is a fontos szint felett tartózkodik. Délelőtt jelentősebb erősödésbe kapcsolt a forint, és közel került a 400-hoz, ám délután a dollárerősödéssel a forintra is nyomás helyeződött. A héten több olyan esemény is lesz, amelyek hatással lehetnek a hazai fizetőeszköz árfolyamára, ám inkább a hét második felében jönnek fontos makroadatok, és hazai kormányzati bejelentések. Csütörtökön rendezzük meg a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáját, amelyen a magyar gazdaság kilátásai mellett szó lesz a forintról is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×