eur:
401.25
usd:
367.26
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Magyarországon is megjelenthet a kolera?

A kolera ugyan megjelenhet Magyarországon, de a betegség terjedéséhez nincsenek meg a feltételek - állítja Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője hétfőn annak kapcsán, hogy több mint 140 ember halt meg kolerában az elmúlt napokban Haiti délnyugati részén, amelyet eddig elkerült a járvány.

A szakember emlékeztetett arra, hogy Haitin a természeti katasztrófa után sátortáborokba kényszerült emberek között ütötte fel fejét a betegség, ott, ahol amúgy sincs vezetékes ivóvíz és korszerű szennyvízelvezetés, de az élelmiszerellátás és -kezelés sem megfelelő. A bél- és gyomorfertőzés, jelen esetben a kolera kialakulásához így "ideálisak" a feltételek, amely betegség legtöbbször az emberi széklettel szennyezett ivóvíz és élelmiszer útján terjed.

Magyarországon - ahol kiépített és "zártláncú" az ivóvíz- és szennyvízhálózat és magas a higiénés kultúra - kevés az esélye, hogy a behurcolt betegségből járvány alakuljon ki - mondta el Ócsai Lajos. A szakember úgy látja, azért sem kell tartani a kolera megjelenésétől Magyarországon, mert bár a betegség komoly tünetekkel jár, lappangási ideje kevés, így az a valószínű, hogy aki egy távoli országban megbetegszik, az ott is esik át a betegségen.

Magyarországon a kolera megbetegedést azonnal jelenteni kell az ÁNTSZ-nek. Védőoltás létezik a betegség ellen, de a szakember szerint az oltás nem nyújt teljes biztonságot. A betegség gyógyítható, a már kolerás beteg azonban kórházi ápolást igényel, ahol elkülönítve kezelik és pótolják a súlyos folyadékveszteséget nagy mennyiségű infúzió formájában.

Európába és így Magyarországra sem jellemző a betegség behurcolása, Ócsai Lajos nem tud arról, hogy az utóbbi évtizedekben akár megbetegedést, akár halált okozott volna a kórokozó.

A kolerára (vibrio cholerae) jellemző a nagy mennyiségű, gyakori, rizslészerű széklet ürítése. Ennek következtében a beteg gyorsan kiszárad, melynek jellemző tünete a beesett arc, a vérnyomás csökkenése, szapora a pulzus.

A jelentős víz- és sóvesztés heves szomjúsággal, izomgörcsökkel, gyengeséggel és elenyésző vizelettermelődéssel járó súlyos kiszáradáshoz vezet. Kellő folyadék-, cukor- és sópótlás nélkül keringési elégtelenség alakul ki, a vérmennyiség csökkenése és a sók töménységének növekedése veseelégtelenséghez, sokkhoz, kómához végső soron a beteg halálához vezethet.

Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték az amerikai hatóságok a Google befolyását, a héten arról szóltak a hírek, hogy lépéseket terveznek az amerikai technológiai óriás domináns pozíciója ellen, és akár a cég feldarabolását is kikényszeríthetik. Nem ez az első ilyen próbálkozás amerikai nagyvállalat ellen és volt, amikor sikerrel jártak a szabályozók, a Standard Oil-t és az AT&T-t például anno feldarabolták, az IBM és a Microsoft viszont megúszta. Nem véletlen, hogy a versenyhatóságok szeretnék több darabbal látni a Google-t, de vajon mennyi erre az esély, és mit jelentene ez a befektetők számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×