eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Magyarország végre felkerült a gasztronómia világtérképére

A legjobbak közé tartozást jelzi, hogy a Michelin-csillaggal kitüntetett Costest most a Gault Millau étteremkalauz is elismerte. Az értékelés tovább növelheti az étterem ismertségét. A két leghitelesebbnek tartott étteremkalauz Franciaországban indult útjára. A két kiadvány készítői különböző értékelési rendszert használnak: a Michelin legfeljebb három csillagot oszt ki, és jelzi, ha valahol kedvező áron fogyaszthatók jó minőségű ételek. A Gault Millau egytől húszig pontoz.

Tizenhét pont, három szakácssapka - ilyen magasra a Costes mellett nem értékelt más éttermet a régióban a Gault Millau osztrák étteremkalauz. Jókúti András, a Világevő blog szerkesztője szerint ez azt jelenti, hogy a tavasszal Michelin-csillaggal kitüntetett Ráday utcai étterem a világ legjobbjai közé tartozik.

Jókúti szerint azzal, hogy a Gault Millau tavaly végre a budapesti éttermekkel is érdemben foglalkozott, Magyarország végre felkerült a gasztronómia világtérképére. Az pedig, hogy a pontszámok idén növekedni tudtak, egyértelműen az európai elitbe tartozást jelent.

A Michelin és a Gault Millau is Franciaországban indult útjára, ez a két leghitelesebb étteremkalauz. A két kiadvány készítői különböző értékelési rendszert használnak: a Michelin legfeljebb három csillagot oszt ki, és jelzi, ha valahol kedvező áron fogyaszthatók jó minőségű ételek. A Gault Millau ezzel szemben egytől húszig pontoz.

A nem hivatalos átszámítási rendszer szerint 15-16 Gault Millau pont felel meg egy Michelin-csillagnak, a 17 esetenként már a két csillagos mezőnyt jelöli. Nem lenne tehát meglepő, ha a jövő tavaszi Michelin-kalauzban a Costes már két csillaggal szerepelne - tette hozzá Jókúti András.

A Vendég&Hotel szaklap főszerkesztője, Vágó Ágnes szerint a Gault Millau értékelését elsősorban az éttermesek tartják számon, a külföldi vendégek azonban felfigyelhetnek a Costes sikerére.

Amikor márciusban az étterem megkapta a Michelin-csillagot, duplájára nőtt a vendégszám. Most a Costes vezetése tíz-húsz százalékos emelkedést vár, elsősorban külföldieket - tette hozzá a szakújságíró.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×