eur:
399.36
usd:
363.81
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A szénkártya fogja megmenteni a világot?

A világon egyedülálló módon készpénzzel kívánja jutalmazni egészségesen élő és a környezetet kevéssé szennyező lakóit egy aprócska csendes-óceáni sziget önkormányzata - és ezzel talán egész világnak példát mutathat.

Az Ausztrália, Új-Zéland és Új-Kaledónia között található 35 négyzetkilométeres Norfolk szigetén 2000 ember él, így ideális kísérleti terep lehet a modern társadalmak előtt álló olyan, látszólag különböző problémák megoldására, mint az éghajlat felmelegedése vagy az emberek elhízása.

Norfolkra azért esett a választás, mondta el az AFP-nek a projekt kezdeményezője, Gerry Egger, a Brisbane közelében lévő Southern Cross egyetem kutatócsoportjának vezetője, mert az ausztráliai partoktól 1700 kilométerre található sziget teljesen autonóm, és így könnyű mérni, mi kerül be területére és mi távozik onnan.

A XVIII. és XIX. században fegyenctelep működött a szigeten, ma pedig az egyedüli olyan ausztráliai terület, amelynek önálló kormányzata van. A program keretében minden lakó kap egy szénhitelkártyát, amelyet fel kell mutatnia, amikor kifizeti energiaszámláját, üzemanyagot vagy élelmiszert vásárol. Azoknak, akik nem használják fel a kártyán lévő valamennyi hitelegységet, készpénzben kifizetik a különbözetet, míg azoknak, akik a kártyán szereplő felhatalmazást túllépik, további hitelegységeket kell vásárolniuk, ugyancsak pénzért.

A programhoz önkéntesen lehet csatlakozni, és célja az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátás korlátozása, nevezetesen a villamosenergia- és üzemanyag-fogyasztás, illetve az importált élelmiszertermékek fogyasztásának csökkentése révén, illetve ugyanakkor a gyalogos vagy kerékpáros közlekedés ösztönzése.

A 2011 elején kezdődő, három évig tartó kísérletet az ausztráliai kutatási tanács és a helyi hatóságok finanszírozzák.

Az évente a szigetre látogató mintegy 30 ezer turista is kap érkezésekor hasonló, a tartózkodás időtartamával arányos számú hitelegységet tartalmazó szénkártyát. A módszer hasonló: a megtakarított egység ellenértékét pénzben kapják meg, ha viszont túllépik a keretet, távozáskor ki kell fizetniük a különbözetet. Azaz, ha az elvárt módon élnek, nyaralás közben még pénzt is kereshetnek.

A hitelegységek mennyiségét később fokozatosan csökkenteni fogják, hogy lassan elérjék az ambiciózus környezetvédelmi célokat. A siker a lakosság magatartásán múlik, az előzetes felmérések szerint jelenleg a projekt igen népszerű.

"Ha a terv beválik, a projektet kiterjeszthetik egész Ausztráliára" - mondta el az AFP-nek Garry Egger. "És miért is ne: akár az egész világ is követhetné a példát" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×