eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A vércsoport is befolyásolja a nők termékenységét?

A középkorú nőknél a termékenységre nemcsak az életkoruk, hanem a vércsoportjuk is hatással lehet, legalábbis ezt állítják amerikai kutatók.

A New York-i Albert Einstein College of Medicine, valamint a Yale Egyetem kutatói 560, 35 év körüli nő termékenységét vizsgálták meg, pontosabban azt, hogy szervezetükben milyen szintű az FSH hormon.

A petefészek több ezer tüszőt, úgynevezett follikulust tartalmaz, melyek mindegyikében egy megtermékenyítetlen petesejt található. Minden női ciklus elején az agyalapi mirigy FSH hormont juttat a keringésbe, amelynek hatására a tüszők egy része elkezd érni, majd közülük a leggyorsabb teljesen megérik.

Egy nőnek meghatározott számú petesejtje van. Ha szervezetében magas az FSH hormon szintje, az csökkentheti a petesejtjeinek számát, amely pedig csökkenti a megtermékenyítés esélyét főként, ha a harmincas-negyvenes éveiben jár.

A vérminták analizálása után kiderült, hogy sok nullás vércsoportú nő szervezetében magasabb a FSH szintje, míg az A-s vércsoportúaknál alacsonyabb.

Még mindig az életkor a legfontosabb faktor a megtermékenyítés sikerében. Az FSH viszont képet ad a nők petesejtjeinek minőségéről és mennyiségéről - kommentálta az eredményt Dr. Edward Nejat, a kutatás vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×