eur:
398.81
usd:
360.11
bux:
74210.55
2024. október 2. szerda Petra

Tüntetéseket válthatnak ki a klímaváltozás miatti megszorítások

Tüntetések és zavargások kísérhetik a megszorításokat, az életszínvonal csökkenését a világon mindenhol. Ez a forgatókönyv állandósulhat, ha nem sikerül alkalmazkodni a klímaváltozáshoz - mondta az InfoRádiónak az MTA Szociológiai Kutatóintézete vezetője.

A klímaváltozástól függetlenül is, a különböző társadalmi trendeket próbálta modellezni a kutatóintézet. Az egyik ilyen szélsőséges irány a tudásgazdaságé. Ez azt jelentené, hogy minél több embert vonnak be az oktatásba, ugyanakkor a felsőoktatásban is többen vennének részt - mondta el Váry Anna.

Az nem baj, ha sok egy országban a diplomás, mert akkor ez a képzett réteg kikényszerítheti a politikusokból azt, hogy ne a fejük fölött hozzák meg a döntéseket. Sőt, azt is, hogy részt is vehessenek ezekben - vélekedett a szociológus.

Jó példa erre Franciaország, ahol társadalmi vitát kellett rendezni a környezetvédelmi kérdésekről. Ott ugyanis 30 százalék fölötti a diplomások aránya, és nem engedheti meg magának a kormányzat, hogy az emberek megkérdezése nélkül döntsön.

Ehhez persze ki kell alakítani a közbizalmat, a társadalmi egyetértést is. A kutatóintézet forgatókönyve szerint rá kell ébrednie a politikusoknak, hogy társadalmi tőke nélkül nem sokra mennek. Lehet programokat alkotni, ha a társadalom megkérdőjelezi azokat, akkor nem valósulnak meg - fejtette ki Váry Anna.

A társadalmi változásokat már el kellett volna kezdeni, hogy a klímaváltozással járó káros jelenségeket megelőzzük. De sosem késő - vélekedett az intézetvezető.

Hozzátette: összetett programra volna szükség, amelynek az oktatás, a nevelés a kommunikáció és a társadalmi kohézió megteremtése lennének a kulcselemei.

Váry Éva leszögezte: amennyiben ezt elmulasztják, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Mert ha az emberek csak a megszorításokról hallanak állandóan, akkor ezt a világon mindenütt tüntetések, konfliktusok követik majd.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×