eur:
388.57
usd:
361.8
bux:
69027.54
2024. május 9. csütörtök Gergely

Vágtázó Gertie sorsára jut az ijesztően hullámzó Volga-híd? - videóval

Megdöbbentő felvételeket mutattak be az orosz tévécsatornák egy nyolc hónapja átadott, a Volga fölött átívelő hídról: az erős szélben a hídpálya hullámozni kezdett, miközben több tucat autós próbált átkelni rajta.

Méteres "hullámokat vetett" egy nemrég átadott volgográdi híd pályája annak a felvételnek a tanulsága szerint, amelyet az orosz 1tv mutatott be. A hét kilométer hosszú átkelőt később a rendőrség lezárta, Dmitrij Medvegyev orosz elnök pedig vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, biztonságos-e az építmény.

A szakemberek szerint a híd szerkezete ép, így újra megnyitották azt. Oleg Belozjorov, a közlekedési miniszter helyettese közölte: a jelenséget a területen végigsöprő erős szél okozta, amelynek sebessége elérte a másodpercenként 18 kilométert.

Ami a 90 milliárd forintnak megfelelő összegből felépült híddal történt, kísértetiesen hasonlít az 1940-ben átadott és összeomlott, folyamatos hullámzása miatt Galloping (vágtázó) Gertie-nek nevezett Washington állambeli függőhíd esetéhez.

A hivatalosan Tacoma Narrows hídnak nevezett, már akkor is érezhetően instabil átkelőn 1940. július elsején hajthattak át az első autók, ám négy hónappal az ünnepélyes avató után, november hetedikén a hídpálya az addigi fel-le mozgás helyett hullámozni kezdett és a folyóba zuhant.

A katasztrófát a rezonancia jelenség okozta: a széllökések frekvenciája közel esett a híd saját rezgési frekvenciájához, ami néhány óra után olyan mértékű lengésbe hozta az útpályát, hogy az leszakadt.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×