eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Az egyik szuperétel lehet a rákgyógyítás kulcsa

Nemcsak a rák megelőzésben, hanem a rákos sejtek kezelésében is hatásos lehet a szuperételnek tartott brokkoli - állítják amerikai kutatók.

A brokkoliról már sok jót írtak, most itt van egy újabb: a szuperételnek tartott zöldségben található sulforaphane nevű összetevő képes elpusztítani a ráksejteket, megelőzni a tumor kialakulását vagy megakadályozni annak terjedését.

A University of Michigan Comprehensive Cancer Center kutatói bejelentették: sikeres laboratóriumi teszteket hajtottak végre egereken és sejtkultúrákon.

A vizsgálatban az amerikai kutatók mellrákos egerekbe fecskendeztek brokkoli kivonatból nyert sulforaphanét különböző koncentrátumban. A Clinical Cancer Research című szaklapban publikált kutatás eredménye szerint a csodaösszetevőnek köszönhetően jelentősen lecsökkent a rákos sejtek száma az egerekben, az egészséges sejteket azonban nem károsította túlzott mértékben az anyag, ahogy a kemoterápia, sőt az összetevő megakadályozta, hogy új daganatok jöjjenek létre.

A sikeres állatkísérlet után a kutatók a sulforaphanét emberi mellrákos sejteken vizsgálták tovább laboratóriumi körülmények között, és hasonló eredményre jutottak, mint az egerek esetében, de a szakértők hangsúlyozták: az összetevőt jóval magasabb koncentrátumban használták, mint amennyiben az megtalálható a brokkoliban.

Bár az eredmények biztatóak, mivel betegeken még nem tesztelték az összetevőt, a kutatók nem tanácsolják, hogy bárki is sulforaphane étrendkiegészítőt kezdjen el szedni orvosi felügyelet nélkül.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×