eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Arizonában a gyorshajtók "győznek"?

Arizonában a gyorshajtóknak "áll a zászló", ugyanis a polgári tiltakozó mozgalom hatására a rendőrség az autópályáknál felállított sebességmérő készülékek leszerelésére kényszerülhet.

Ez a délnyugati állam volt az első az országban, ahol minden autópályán sebességmérő berendezéseket helyeztek el a gyorshajtás visszaszorítására. Az autósok körében népszerűtlen program bevételei azonban elmaradnak a várttól, egyre többen nem fizetik be a büntetéseket, és mind erősebb a civil tiltakozás. A fotóradarok leszerelését követelő polgári mozgalom népszavazás kiírását szorgalmazza.

Arizonában 2008 szeptemberében kezdődött az autópályás sebességmérő program, és ma már 76 készülék ellenőrzi a járművek sebességét. A program támogatói szerint a berendezések hatásosak, ugyanis lassítják a forgalmat, és ezzel javítják a baleseti statisztikákat.

Az ellenzők viszont azzal érvelnek, hogy a program sérti az autósok szabadságát, és inkább a pénzgyűjtésről, semmint a biztonság fokozásáról szól.

Az Egyesült Államokban 25 szövetségi állam több mint 300 városában - egyebek mellett New Yorkban, Los Angelesben, San Franciscóban és Washingtonban - használnak közúti sebességmérő készülékeket, de Arizonában a legerősebb a tiltakozás.

A Mexikóval határos államban sok ilyen berendezést tesznek használhatatlanná: letakarják, leragasztják, lefestik azokat. Volt olyan kamera, amelyiknek csákánnyal estek neki, egy másik helyen pedig egy majom álarcot viselő autós tucatszor hajtott el az ellenőrző készülék előtt a megengedettnél nagyobb sebességgel.

Jeff King, Arizona közbiztonsági minisztériumának illetékes tisztviselője elmondta, hogy értetlenül állnak a durva reagálás előtt, hiszen a cél csak az, hogy az autósokat a sebességkorlátozások betartására késztessék. Szerinte sokkal ésszerűbb lenne, ha az emberek nem pazarolnák feleslegesen idejüket a sebességmérők elleni küzdelemre, hanem az előírások szerint közlekednének.

A programban 2008 szeptembere és 2009 szeptembere között 700 ezer büntetést postáztak gyorshajtóknak, akiknek 127 millió dollárt kellett volna befizetniük, de csak 36,8 millió dollár folyt be.

Az Egyesült Államokban a büntetési felszólításra háromféleképpen reagálhatnak az autósok: fizethetnek, bíróság elé vihetik ügyüket, vagy nem tesznek semmit.

Utóbbi esetben jó eséllyel megúszhatják a dolgot, mivel a rendőrség nem tudja bizonyítani, hogy a gyorshajtók megkapták a fizetési felszólítást. A büntetési tikettek pedig három hónapon belül lejárnak, ha azokat nem kézbesítik személyesen.

Szinte lehetetlen megállapítani, hogy mennyien nem fizetik be a büntetéseket, de mivel sok gyorshajtó ügyében a túlterhelt bírósági hatóságok nem képesek személyesen eljárni, az autósoknak számtalan esetben nem kell fizetniük.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×