INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Megdőlt a melegrekord

Infostart / InfoRádió
Megdőlt az 1983-as országos és budapesti melegrekord is pénteken, a legmelegebb a Baranya megyei Sellyén volt, ahol 21,8 Celsius-fokot, a fővárosban délután 13,7 fokot is mértek - mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Hozzátette, szombattól lehűlés várható, de a kemény hideg egyelőre nem tér vissza.

Enyhe az időjárás pénteken az egész országban, ezt az okozza, hogy a Földközi-tenger felől meleg, nedves léghullámok érkeznek a Kárpát-medencébe - közölte az InfoRádióval Bozóki István meteorológus.

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de napközben átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet, és hosszabb napos időszakok is lehetnek. Délelőtt keleten is elered az eső, majd az ország nagy részén megszűnik a csapadék. Késő délután északnyugat felől ismét többfelé számíthatunk esőre, záporra, délen néhol zivatar is kialakulhat.

Ahogy várható volt, megdőlt az országos és a budapesti melegrekord: a legmelegebbet, 21,8 Celsius-fokot, a Baranya megyei Sellyén mérték, a fővárosban délután 13,7 Celsius-fok volt.  Az eddigi csúcsok 1983-ban voltak 16,2 Celsius-fokkal országosan, és 13,5 fokkal a fővárosban.

Bozóki István meteorológus elmondta: pénteken Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megye déli részén is 17-19 Celsius-fok volt. Az ilyenkor megszokott átlaghőmérséklet 2,6 Celsius-fok.

A meteorológus kiemelte, hogy szombattól egy hidegfront okoz lehűlést, átlagosan 10 Celsius-fokkal lesz kevesebb, de olyan kemény hidegre nem kell számítani, mint egy hete. Elszórtan valószínű csapadék, hózápor, zápor, illetve kisebb havazás, havas eső, majd szerdától jelentősebb mennyiségű eső.

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk