eur:
388.81
usd:
360.63
bux:
68557.03
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A válság ellenére boldogok a németek

A válság ellenére a németek alapjában boldogok, és derűlátóan tekintenek a jövőbe. Ezt tűnt ki abból a felmérésből, amelyet az Ipsos közvélemény-kutató intézet végzett, és amelynek adatait most hozták nyilvánosságra.

Az intézet több ezer, 16 és 74 év közötti német állampolgárt kérdezett arról, hogy miként értékeli saját életminőségét. A skála plusz és mínusz 100 között mozgott, és a válaszok a plusz 20 és 30 között mozogtak.

A szakértők szerint a fél évvel ezelőtt végzett hasonló felmérés idején még jóval borúlátóbb volt a kép. Akkor a megkérdezettek mintegy 30 százaléka válaszolta azt, hogy tart a jövőtől, és azon a véleményen van, hogy az elkövetkező két-három évben rosszabbul megy majd sora, mint most. Ezúttal viszont az aggódók aránya a 20 százalék körül mozgott.

A közvélemény-kutatásból kitűnt azonban, hogy a kilátásokat gyökeresen ellentétesen ítélték meg a Németország nyugati felében, illetve az egykori NDK területén élő emberek. Miközben nyugaton a hangulat jelentősen javult, a keleti tartományokban jóval borúlátóbbak az emberek. Azaz - mint szakértők fogalmaztak - 20 évvel a berlini fal leomlása után az életminőség, illetve az azzal kapcsolatos várakozások kapcsán még mindig egyfajta képzeletbeli fal létezik Németország két fele között.

A gazdasági, illetve pénzügyi válságnak ugyanakkor az egész országban erősen érezhetők a negatív pszichológiai hatásai is. Az embereket Németország mindkét felében három dolog aggasztja igazán. Így aggódnak pénzügyi helyzetük esetleges rosszabbodása, továbbá a megszokott szabadságról való lemondás kényszere, illetve nem utolsó sorban a munkahely elvesztésének lehetősége miatt.

A felmérés szerint erről tanúskodik, hogy egyre többen küzdenek különböző pszichoszomatikus panaszokkal, köztük magas vérnyomással, alvási zavarokkal, gyomorfájással, sőt szívproblémákkal. Az életöröm mellett érezhető a stressz is, amit a válság tovább erősített.

A szakértők szerint ugyancsak a válság következményeként az élet - úgymond - háziasabbá, azaz családiasabbá vált. Egyre többen húzódnak vissza a szűkebb családi, illetve baráti körbe, szakítva a korábban gyakoribb "kicsapongásokkal", így a többi között a rendszeres vendéglői, éttermi látogatásokkal.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagy pofont kapott a magyar gazdaság

Nagy pofont kapott a magyar gazdaság

Már meghallgatható a Portfolio Checklist hétfői adása. A műsor első részében azt jártuk körbe, hogy miért esett hatalmasat a magyar export, illetve az import és ez milyen hatással lesz a gazdasági kilátásokra. Vendégünk Hornyák József, a Portfolio makroelemzője. A második részben arról kormányzati tervről lesz szó, amely alapján egy projekttársaság alá szerveznék a kórházakban működő gyógyszertárakat. Erről Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, egészségügyi témákkal foglalkozó makroelemzőjét kérdezzük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×