eur:
392.77
usd:
366.2
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Cseperedő mókusmajmok a budapesti állatkertben

A tél ellenére számos állatkölyök látható a budapesti állatkertben. A Dél-Amerikában őshonos mókusmajmoknál például három kölyök született a közelmúltban.

Már a nagyközönség is láthatja a Fővárosi Állat- és Növénykert legifjabb mókusmajmait - tájékoztatott Hanga Zoltán szóvivő. Az elmúlt öt hét során három anyaállat is világra hozott egy-egy kölyköt, amelyek szerencsére életerősnek bizonyultak. Ebben a korban persze még teljesen anyjukra vannak utalva, annak hátán, lovagló ülésben kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

A halálfejes mókusmajmok (Saimiri sciureus) utódnevelési módszere elég sajátos, ugyanis az anyaállat mellett gyakran a csapat más tagjai is besegítenek a kölykökről való gondoskodásba. Ennek legfőbb oka az, hogy a 70-140 grammos újszülöttek meglehetősen nagyok a 750 grammnál semmiképp sem nehezebb anyákhoz képest.

Emiatt ennél a fajnál szinte sohasem fordul elő ikerellés, sőt még a normális ellés is gyakran annyira megterheli a nőstény mókusmajmok szervezetét, hogy az első napokban nem is tudnak a kölyökkel foglalkozni. Ilyenkor tehát sokat számít a fajtársak segítsége. A három anyaállatnál szerencsére semmilyen probléma nem adódott, így az apróságok gondtalanul cseperedhetnek.

A mókusmajmok Dél-Amerikában őshonosak, és főként gyümölcsökkel, valamint rovarokkal táplálkoznak. Vemhességi idejük 152-172 nap, az utódok pedig három-öt évesen érik el az ivarérettséget. Akár a 21 éves kort is megérhetik.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben a dél-amerikai állatokat bemutató állatház fűtött belső terében, a tapírok, vízidisznók, nagy marák és agutik szomszédságában lehet megcsodálni őket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×