eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Jó tanácsok a nagy ünnepi evészetekhez

Nincs felkészülve a szervezet a karácsonykor és szilveszterkor fogyasztott nagy mennyiségű ételre - mondta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus. Tóth Bernadett úgy véli: az egészséges életmódra való felhívás lassan érezteti hatását.

Télen sokkal gyorsabban rakódnak ránk a plusz kilók, mint nyáron, hiszen ilyenkor lelassul az anyagcserénk. Megváltozik ráadásul a pszichés állapotunk is, a kinti hideg a négy fal közé szorít bennünket, ezért általában kevesebbet mozgunk - mondta az InfoRádió által megkérdezett dietetikus.

Tóth Bernadett szerint a szervezetünk nincs felkészülve a karácsonyi és szilveszteri lakomákra, a nagy ünnepi vacsoráknak azonban nincs hosszú távú negatív hatása. Gyakran előfordul azonban a gyomorrontás, émelygés, székrekedés, és sokan érezhetik úgy, hogy túlették magukat - magyarázta.

Divat lett mostanság az egészséges életmód, és mivel többet hallani erről, több ember is figyel oda arra, hogy mit eszik - fejtegette a szakértő, aki szerint azonban karácsonykor nem érdemes lemondani a tradicionális ételekről, fontos ugyanakkor, hogy ne fogyasszuk őket mértéktelenül.

A dietetikus szerint az ünnepi fogásokat inkább soványabb húsokból, így sertéskarajból, szárnyasokból és halból, minél kevesebb zsiradék felhasználásával - tepsiben, sütőzacskóban, agyagedényben - készítsük. Emellett fűszerezés, a tűzdelés és a töltelékek feldobhatják a húsételek ízét - jegyezte meg Tóth Bernadett.

Jót teszünk a szervezetünkkel akkor is, ha a köretek felét vagy egészét friss salátával helyettesítjük, illetve, ha a sütemények elkészítésénél - B-vitaminban és rostban gazdag - teljes kiőrlésű lisztet is használunk. Az sem árt, ha inkább gyümölcsös, túrós, olajos magvakat tartalmazó édességeket fogyasztunk, ezekben ugyanis jótékony zsírsavak, kálium és kalcium van. Nem rossz választás a mézeskalács sem, hiszen mind a méznek, mint a fahéjnak sok jótékony tulajdonsága ismert.

Figyelni kell arra is, hogy evés közben sokat igyunk, hiszen a rostok csak a folyadékkal együtt tudják elősegíteni a megfelelő emésztést - jegyezte meg a szakértő.

Az ünnepek elmúltával sokan nem kívánják az ételt. A dietetikus szerint ilyenkor valóban kímélni kell a szervezetet, jó tehát, ha vízben és ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk. Nagyon fontos az is, hogy eleget igyunk: a zöldség- és gyümölcslevek helyett választhatunk különféle teákat is.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×