INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Segít fogyni és a vérnyomást is csökkenti az édesítőszer

InfoRádió / MTI
Ha valaki karcsúsodni szeretne, és ezért cukor helyett különleges édesítőszert használ, szerencsés esetben vérnyomása és koleszterinszintje is csökken.

Az oligofruktóz sokféle növényben megtalálható, például a fokhagymában vagy a cikóriában. Ez a molekula édes ízű, ugyanakkor minimális kalóriát jelent, ezért már eddig is sokféle ételben, fagylaltban vagy süteményekben használták édesítőszerként.

Táplálkozáskutatók arra is fölfigyeltek, hogy a készítmény hatására a bélben megnő a kedvező baktériumok száma, ezért a legkülönbözőbb táplálék-kiegészítő szerekbe is beleteszik. Főleg a testépítők körében lettek a készítmények igen népszerűek.

Kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az oligofruktúznak milyen egyéb élettani hatásai lehetnek. Csaknem száz olyan felnőttet vizsgáltak, akinek a vérnyomása már kissé magasabb volt, vagy állandóan a normál érték felső határán mozgott. Arra vonatkozólag már sok, korábbi adatot ismerünk, hogy ezekből az emberekből rövid időn belül magas vérnyomású beteg lehet.

A vizsgált személyek egyik csoportja napi 20 gramm oligofruktózt kapott, a másik csoport tagjai hasonló és ugyancsak édes anyagot fogyasztottak. A megfigyelési idő három hónap volt.

A vizsgálat végére a vérnyomás jól mérhetően csökkent az első csoportban: mind az első érték, a szisztolés vérnyomás, mind a diasztolés, a "per" nyomás is lényegesen alacsonyabb lett. Az oligofruktózhoz hasonló, de a vizsgált édesítőt nem tartalmazó kezelés vérnyomáscsökkentő hatása ugyanakkor elhanyagolható mértékűnek bizonyult.

Igen fontos volt az a megfigyelés is, hogy a "rossz" LDL koleszterinszintje és a szintén kedvezőtlen egyéb vérzsírok mennyisége szintén jelentősen csökkent az oligofruktóz hatására. Az már csak külön előny, hogy mindkét vizsgálati csoport tagjainak testsúlya hasonló mértékben lett kisebb. Ez nem az oligofruktóznak, hanem annak köszönhető, hogy a vizsgálat minden résztvevője egészségesebben étkezett.

Kínai orvoskutatók vizsgálatának eredményeit az Amerikai Szív Társaság kongresszusán ismertették. A társaság egyik szakértője, Alice Lichtenstein az előadást követően érdekesnek minősítette a vizsgálat eredményét. "Mindazonáltal további kutatásokra van szükség, mielőtt azt ajánlhatnánk, hogy az emberek oligofruktózt tartalmazó étel-kiegészítőket fogyasszanak" - fűzte hozzá.

A címlapról ajánljuk