eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

A Washington Post szerint nem is olyan vészes a H1N1-járvány

A The Washington Post amerikai szakvéleményekre hivatkozva azt írta tegnap, hogy a H1N1-pandémia a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet, amelynek második hulláma már túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban.

 Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jut egy halál - derül ki a Harvard Egyetem kutatóinak tanulmányából. A becslések szerint a H1N1-páciensek mindössze 1,44 százaléka kerül kórházba, 0,24 százaléka szorul intenzív kezelésre, és 0,48 ezreléke hal meg.

Az Egyesült Államokban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú influenza vírusával. A kutatók 7800 és 29 ezer közé teszik a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, és 200 ezren kerülnek kórházba.

A The Washington Post keddi száma szerint a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma már túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban.

Az InfoRádiónak korábban nyilatkozó Berencsi György virológus is úgy véli: az új típusú influenzavírus nem veszélyesebb a szezonális influenzánál sem lefolyását sem pedig szövődményeit tekintve. Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója szerint a súlyos szövődményekhez a legyengült immunrendszer vezethet.

Azt azonban a kutatók megjegyzik: arra nincs garancia, hogy a vírus mutálódásával nem lesz súlyosabb a járvány.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet jelentése szerint mintegy 2 millió ember beoltása után 172 esetben jelentkezett mellékhatás. A leggyakrabban hőemelkedésről, lázról, az oltás helyén jelentkező fájdalomról, hányingerről, allergiás reakcióról, fej- és torokfájásról, szédülésről, elesettségről, bőrpírról számoltak be a jelentést adó orvosok. Kevesebb esetben jelentettek szívvel kapcsolatos tüneteket, immunrendszeri- és érbetegségeket. Ezen kívül 1-2 esetben érkezett bejelentés vese- és húgyúti betegségről, vérképzőszervi, szemészeti és pszichiátriai kórképekről.

Eddig 24 jelentés számolt be olyan halálesetről, amely az oltás után történt. Ebből 12 vizsgálata már lezárult azzal, hogy az oltások és a halálesetek között nincs összefüggés. Pál Tamás az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: az oltás és a halálesetek között szinte mindig véletlen egybeesésekről van szó.

Szerző: Hegedûs Zsuzsa

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×