INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A Washington Post szerint nem is olyan vészes a H1N1-járvány

Infostart / InfoRádió
A The Washington Post amerikai szakvéleményekre hivatkozva azt írta tegnap, hogy a H1N1-pandémia a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet, amelynek második hulláma már túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban.

 Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jut egy halál - derül ki a Harvard Egyetem kutatóinak tanulmányából. A becslések szerint a H1N1-páciensek mindössze 1,44 százaléka kerül kórházba, 0,24 százaléka szorul intenzív kezelésre, és 0,48 ezreléke hal meg.

Az Egyesült Államokban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú influenza vírusával. A kutatók 7800 és 29 ezer közé teszik a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, és 200 ezren kerülnek kórházba.

A The Washington Post keddi száma szerint a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma már túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban.

Az InfoRádiónak korábban nyilatkozó Berencsi György virológus is úgy véli: az új típusú influenzavírus nem veszélyesebb a szezonális influenzánál sem lefolyását sem pedig szövődményeit tekintve. Az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója szerint a súlyos szövődményekhez a legyengült immunrendszer vezethet.

Azt azonban a kutatók megjegyzik: arra nincs garancia, hogy a vírus mutálódásával nem lesz súlyosabb a járvány.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet jelentése szerint mintegy 2 millió ember beoltása után 172 esetben jelentkezett mellékhatás. A leggyakrabban hőemelkedésről, lázról, az oltás helyén jelentkező fájdalomról, hányingerről, allergiás reakcióról, fej- és torokfájásról, szédülésről, elesettségről, bőrpírról számoltak be a jelentést adó orvosok. Kevesebb esetben jelentettek szívvel kapcsolatos tüneteket, immunrendszeri- és érbetegségeket. Ezen kívül 1-2 esetben érkezett bejelentés vese- és húgyúti betegségről, vérképzőszervi, szemészeti és pszichiátriai kórképekről.

Eddig 24 jelentés számolt be olyan halálesetről, amely az oltás után történt. Ebből 12 vizsgálata már lezárult azzal, hogy az oltások és a halálesetek között nincs összefüggés. Pál Tamás az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke korábban az Indexnek úgy nyilatkozott: az oltás és a halálesetek között szinte mindig véletlen egybeesésekről van szó.

Szerző: Hegedûs Zsuzsa

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk