eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ismeretlen helyre szállították át Roman Polanskit

Ismeretlen helyre szállították át csütörtökön Zürich közeli börtönéből Roman Polanskit, a lépésre biztonsági megfontolásból került sor.

A Winterthurból történő átszállítást Polanski személyes védelmének biztosítása is indokolta - közölte az alpesi ország igazságügyi minisztériumának szóvivője. Folco Galli nem árulta el a rendező pontos tartózkodási helyét. Előző nap a szóvivő azt közölte, hogy a rendezőt péntek délután viszik át gstaadi nyaralójába.

A mai lépés "alapjában véve semmin sem változtat" - mondta Galli. "Holnap sor kerül az átszállításra" - erősítette meg.

A 76 éves Roman Polanski mindaddig házi őrizetben marad, míg a svájci hatóságok eldöntik, eleget tegyenek-e az amerikai kiadatási kérelemnek. Addig is a direktornak elektronikus megfigyelőként szolgáló karkötőt kell viselnie, és nem hagyhatja el házát.

A Kínai negyed, a Rosemary gyermeke és A zongorista című filmek rendezőjét szeptember 26-án vették őrizetbe Zürichben, ahová azért érkezett, hogy életműdíjat vegyen át egy filmfesztiválon.

Roman Polanski ellen évtizedek óta elfogatóparancs van érvényben. A vádak szerint a rendező szexuális kapcsolatot létesített egy 13 éves lánnyal, előirányzott büntetését azonban nem töltötte le, és megszökött az ítélethirdetés előtt. A művész érvei szerint ugyanakkor az ellene folyó ügyet eljárási hibák miatt meg kellene szüntetni.

Polanski lengyel és francia állampolgársággal is rendelkezik, az Egyesült Államokba 1978 óta nem tért vissza.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×