INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kórházhajó az őserdőben

InfoRádió / MTI
A brazíliai őserdőrengeteg, Amazónia mélyén, Mocajuba szigetén faviskókban élő és függőágyakban alvó szegények számára a kórházhajó évente esedékes látogatása valóságos ünnepet jelent, amelyhez csak a karácsony fogható.

Az emberek legszebb ruhájukat öltik fel, lelkesen fogadják a kétszintű hajót és annak egészségügyi személyzetét. A fedélzetre lépve türelmetlenül várják, hogy sorra kerüljenek a vizsgálaton és az orvosok gyógyszert, kezelést adjanak az Isten háta mögötti településen összeszedett nyavalyáik ellen.

Az Amazonia Fénye nevű úszó kórháznak, amelyet 1962-ben egy jótékonysági program keretében bocsátottak vízre, éppen ez a küldetése: azoknak az embereknek a gyógyítása, akik az őserdei folyók partjain, csak vízi úton megközelíthető eldugott településeken élnek.
Az önkéntes alapon verbuválódott orvosi személyzet az őserdei élet súlyos körülményeivel szembesül a 250 lakosú Mocajuba szigeten, amely négyórás hajóútra van az észak-brazíliai Belém do Para várostól. Az szigetlakók nagyon keveset tudnak a higiénia előírásairól.

"A bélparaziták igen gyakoriak a fertőzött víz miatt. Azok a gyerekek is fürdenek a folyóban, akik hozzájutnak ivóvízhez, és így ők is tisztítatlan vizet nyelnek" - magyarázza Maria-Auxiliadora Martins. Az orvos egy bélférges és ugyanakkor középfülgyulladásos kislányt kezel, akinek ráadásul sok foga is lyukas - ami különben az orvosok szerint a leggyakoribb betegség.

A specialisták a hajón igyekeznek elmagyarázni, mi is a szájhigiénia, a gyerekeknek megmutatják, hogyan kell használni a fogkefét. A közösség olyan idős tagjai számára, mint a 67 éves Pedro Silva, ez már elkésett: "Vissza kell még jönnöm, hogy megvizsgálják az utolsó megmaradt fogamat" - mondja nevetve.

Egy középkorú férfi fejsérüléssel jelentkezik, de kiderül, hogy a válla is eltört. Nemi betegségeket is diagnosztizálnak az orvosok, terhes fiatalkorúak is szép számmal jelentkeznek a rendelésen.

Miközben folynak a kezelések, a csoporttal érkező önkéntesek a telepesek leegyszerűsített, színezhető Bibliákat osztogatnak, amelyek az ábécé elsajátítására ösztönöznek. Ezek a kórházhajó tulajdonosának, a brazil Bibliatársaságnak az ajándékai. A lelki egészség ugyanolyan fontos, mint a testi - hangoztatja a társaság, amelynek fő célja azoknak a megsegítése, akik maguk képtelenek eljutni a városokba.

A Bibliatársaság képviselője kitér annak megvitatása elől, hogy miért nem a hatóságok gondoskodnak ezekről az emberekről, miért hagyják jótékonysági szervezetekre megsegítésüket.

A kórházhajó két napot tölt Mocajuba szigetén, majd visszatér Belembe, ahol feltölti készleteit és személyzetet is cserél. Rövid visszatérés ez a civilizációba, mielőtt az Amazonia Fénye elindulna újabb őserdei körútjára.

A címlapról ajánljuk