INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az influenzajárvány csak politikai trükk?

InfoRádió / MTI
A megkérdezett ukránok 40,3 százaléka olyan politikai húzásnak tartja az influenzajárványt, amellyel a regnáló hatalom súlyosabb problémákról akarja elterelni az ország lakosságának a figyelmét.

Az ukrajnai Közvélemény Alapítvány (FOM-Ukrajina) által készített felmérésbe bevont ukránok 25,6 százaléka szerint a mostani járvány szokványos szezonális jelenség, míg a megkérdezettek 21,7 százaléka úgy vélte, hogy a megbetegedésekkel kapcsolatos helyzet az évszaknak megfelelően alakult, de a hatalom nem volt rá felkészülve.

A válaszadók mindössze 9,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tényleges influenzajárványról van szó, 2,8 százalék pedig nem tudott dönteni a kérdésben - adta hírül szerdán a vovremya.info internetes ukrán hírportál.

A kutatásba bevontak 60,8 százaléka szerint az influenza terjedése fejvesztettséget keltett Ukrajnában, 39,2 százalék ugyanakkor nem észlelt pánikhangulatot. A riadalmat érzékelők 50 százaléka arról volt meggyőződve, hogy a félelmeket a média, 22,4 százaléka szerint pedig a hatalom képviselői gerjesztik, míg 16,5 százalék az ijedelem okát a gyógyszerek hiányában látja.

Az e csoportba tartozó válaszadók 7,5 százaléka úgy vélekedett, hogy a pánikhangulatot mesterségesen szították, 5,7 százaléka ugyanezt a halálesetek magas számának tulajdonította, 2,4 százalék pedig a lakosság félretájékoztatását sejtette az ügy hátterében.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán politikusok közül ki profitált legtöbbet a riadalomból, a megkérdezettek 37,2 százaléka Julija Timosenko miniszterelnököt, 15,4 százaléka Viktor Juscsenko államfőt, 8,7 százaléka pedig Viktor Janukovicsot, az ellenzék vezérét jelölte meg.

A FOM-Ukrajina kutatása 2009. november 18-19-én készült ezer személy telefonos megkérdezésével, 85 százezer lakosúnál nagyobb városban, 3,2 százalékos hibahatárral.

A címlapról ajánljuk