eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Harminc éven belül kihalhatnak a koalák

Harminc éven belül kihalhatnak a koalák Ausztráliában - figyelmeztetnek a természetvédők, akik már jó ideje a veszélyeztetett fajok közé soroltatnák a kontinens védjegyeként ismert erszényeseket.

Az Ausztrál Koala Alapítvány legújabb felmérése szerint a nap legnagyobb részét alvással töltő állatok száma szinte a felére csökkent az elmúlt hat év során.

A populáció csökkenésének okát a globális felmelegedés mellett a különböző betegségek és a területfejlesztések jelentik. A tanulmány adatai alapján míg 2003-ban nagyjából 100 ezer koala élt az ausztrál szárazföldön, addig számuk mára körülbelül 43, illetve 80 ezer közöttire csökkent - nyilatkozta a helyi ABC rádiónak Deborah Tabart, az Alapítvány vezetője.

Míg rengeteg példányt a koalák között igen gyakori, klamídia nevű szexuális úton terjedő betegség ölt meg, addig sokan közülük az erdőirtások és a globális felmelegedés miatt veszítették el természetes élőhelyeiket.

Ráadásul a melegebb, szárazabb időjárási viszonyok nagy mértékben csökkentették a koalák alapvető táplálékául szolgáló eukaliptuszlevelek tápanyagértékét, amely az állatok halálos alultápláltsághoz vezetett.

Tabart szerint a mintegy kétezer erdőterületen végzett kutatásokra alapozott tanulmányból kiderül, hogy megfelelő állami intézkedések nélkül a koalapopuláció harminc éven belül teljesen ki fog pusztulni Ausztráliában.

A környezetvédő csoportok - bár sikertelenül - de már 2006-ban is azért küzdöttek, hogy a koalákat a sebezhető fajok közé soroltassák. Bill Ellis kutató szerint már talált is olyan területeket, ahol teljesen kihaltak a koalák, és a keleti part térségében "jelentős hanyatlás figyelhető meg a populációjukban".

Az ausztrál kormány veszélyeztetett fajokkal foglalkozó bizottsága 2010 közepéig fogja elkészíteni javaslatát, ám Bob Beeton képviselő azt mondta, nem fogja befolyásolni őket a döntésben az, hogy az ország kedvenc állatról van szó. "Rengeteg olyan faj van, amely különleges és érzelmi kötődést vált ki. Ám mi ezt nem vesszük figyelembe. Ezalatt azt értem, hogy ugyanolyan szorgalommal és elszántsággal viszonyulunk a koalákhoz, mintha halálos viperák lennének" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×