INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Teljesítménynövelőként szedik a bankárok a kokaint

Infostart / InfoRádió
Egyre több kokainfüggő bankárt és pénzügyi szakembert kezelnek a Franciaországgal közvetlenül határos Genf egyetemi klinikáinak addiktológiai osztályán. Az intézmény egyik főorvosa a francia nyelven megjelenő Le Matin című napilapnak elmondta: pácienseik között svájci és külföldi pénzintézetek alkalmazottai egyaránt megtalálhatók.

Ez utóbbiak, például a londoni tőzsde brókerei alapvetően a diszkréció miatt választják Genfet, igaz, Daniele Zullino szerint a "betegek" nem önként utaznak az alpesi országba, hanem feletteseik vagy a családjuk nyomására, esetleg a kábítószerezés következtében kialakult valamilyen betegség hatására szánják rá magukat az elvonókúrára.

A szakember évente több tucatra teszi az addiktológiai osztályon megforduló kokainozó bankárok számát, akik az eddigi tapasztalatok szerint teljesítménynövelő szerként használják ezt a kábítószert. Bár Daniele Zullino szerint a kokainozás mára gyakorlatilag minden foglalkozási ágban általános jelenség, úgy véli, a pénzügyi és a biztosítási szakma különösen érintett, az ott dolgozókat ért folyamatos nyomás és feszültség miatt.

Ennek szerinte az a magyarázata, hogy a felhasználók nem csak doppingszert, hanem a fáradtság leküzdésére alkalmas szert látnak a kokainban, és természetesen eltekintenek attól a ténytől, hogy használata - a függővé válás mellett - szívritmus-zavart, magas vérnyomást, görcsöket vagy epilepsziás rohamokat okozhat.

A svájci bankok egyelőre azzal válaszolnak a jó hírükre meglehetősen kínos árnyékot vető jelenségre, hogy a vezető tisztségviselőiket olyan tanfolyamokra küldik, ahol megtanítják nekik, miképpen lehet észrevenni másokon a kábítószer-fogyasztást.

Ennél lényegesen drasztikusabb intézkedéseket vezettek be a pénzintézetek Svédországban, ahol a szakértők szerint valóságos "kokainjárvány" tombol a banki dolgozók körében. A svéd Expressen című napilap például arról számolt be, hogy a legnagyobb bankok, például a Nordea vagy a SEB drogtesztnek vetik alá az új jelentkezőket, a régebbi dolgozóik körében pedig rendszeres, szúrópróba szerű ellenőrzéseket tartanak.


A címlapról ajánljuk