INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Mandrillkölyök várja a látogatókat az állatkertben

InfoRádió / MTI
Egy hónapos lett a kölyök mandrill (Mandrillus sphinx) a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az október 5-én napvilágot látott kölyök azonban szinte folyamatosan anyja hasa alatt csimpaszkodva viteti magát, így gyakran csak a végtagjai látszanak. Mivel eddig a gondozóknak sem sikerült megállapítaniuk, hogy az apróság milyen nemű, nevet sem kapott még.

A most született kicsin kívül összesen hét mandrill lakik a három oldalról vízzel körbevett kifutóban. A tízéves, hamburgi születésű Maboa nevű vezérhím mellett három felnőtt nőstényből, valamint három fiatal, tavalyelőtt, illetve tavaly világra jött kölyökből áll a csapat. Az egyelőre még névtelen kis mandrillnak a hétesztendős, Budapesten született Zsaklin az anyja.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kidolgozott, a fajok veszélyeztetettségének mértékét kifejező kategóriarendszer szerint sebezhetőnek minősített mandrillokkal az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) az 1990-es évek derekán kezdett el komolyan foglalkozni. Először a faj európai állatkerti törzskönyvének felállítására és megindítására kérték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet, majd a mandrillok megmentését szolgáló állatkerti tenyészprogram beindításakor a program irányítására is.

A döntés hátterében az áll, hogy magyar főváros állatkertje az utóbbi években igen komoly tenyésztési eredményekkel büszkélkedhetett e ritkulóban lévő faj szaporítása terén.

Kapcsolódó hang

Hanga Zoltán, a Fõvárosi Állat- és Növénykert szóvivõje
 


A címlapról ajánljuk