eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Köhögésre és megfázásra tilos az antibiotikum

Köhögésre és megfázásra nem írható fel antibiotikum - ezt tartalmazza az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ ajánlása. A szakemberek arra figyelmeztetnek: nem szabad túlzásba vinni az antibiotikumok szedését, mert akkor hatástalanná válnak ezek a készítmények.

Alaposan át kell gondolniuk a háziorvosoknak, hogy mikor alkalmaznak antibiotikumot a betegeik kezelésére. Az olyan betegségeknél, amelyek máshogy is gyógyíthatók, érdemes más kezelési módot alkalmazni.

Ilyenek például az enyhe lefolyású, nem súlyos kórok és a vírus okozta megbetegedéseknél is kerülendő a használatuk, ezek kezelésére ugyanis teljesen hatástalanok a bakteriális betegségek gyógyítására kifejlesztett antibiotikumok. Ezt tartalmazza az Európai Betegségmegelőző és Ellenőrző Központ ajánlása.

A stockholmi központú intézmény állásfoglalása hangsúlyozza: a feleslegesen felírt antibiotikumok csak növelik azon kórokozók számát, amelyek képesek ellenállni az antibiotikumoknak.

A dokumentum arra is figyelmeztet: katasztrofális következményei lehetnek annak, ha ez a modern gyógyszer már erőtlenné válik és nem tölti be baktériumölő funkcióját.

Mindez azt jelenti, hogy elvégezhetetlenné válnak például a szervátültetések vagy számos rák elleni kezelés, ha eközben az orvosok nem tudják antibiotikumokkal védeni a betegeket a fertőzésektől. Ugyanígy szinte kezelhetetlenné válnak a koraszülött csecsemők is.

Nem mindegy, hogy egy országban milyen gyakorisággal írják fel az orvosok a készítményt. Nagy-Britanniában például - a Daily Telegraph beszámolója szerint - gyakran alkalmazzák ezt a gyógymódot. Tavaly például a 60 milliós lakosú szigetországban 38 millió antibiotikumról szóló receptet adtak ki az orvosok.

Ez jóval több, mint amennyit például Norvégiában vagy Svédországban lakosságarányosan felírtak, ugyanakkor a szigetországban kimutathatóan ellenállóbak a fertőzések ezen gyógymóddal szemben.

Nagy-Britanniában évek óta kampányolnak a népegészségügyi szakemberek az antibiotikumok használatának csökkentése érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×