eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hat plusz egy hasznos tipp, hogy elkerüljük az influenzát

A betegségek elkerülésének alapvető feltétele a személyes és környezeti higiénia betartása, és manapság rengeteg hasznos információt hallhatunk a megelőzéssel kapcsolatban is. Dr. Nagy László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője a már ismert módszereken kívül további praktikus tanácsokkal lát el mindenkit, hogy munkahelyünkön is lehetőség szerint betegség nélkül vészeljük át ezt az időszakot.

A legfontosabb szabályok:

1. Betegen maradjunk otthon!


A tömeges fertőzés elkerülésének leghatásosabb módja, hogy ha betegnek érezzük magunkat, maradjunk otthon! Mivel sokan enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget, így valószínűleg nem is tudják, hogy fertőznek. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelően kikezelt betegségnek később komolyabb szövődményei lehetnek, mint például tüdőgyulladás. Akinek láza van, mindenképp hívja fel háziorvosát, aki dönt a további teendőkről, szükséges vizsgálatokról, és kezelésről.

2. Papír zsebkendő és kézszárító

Orrfújáshoz papír zsebkendőt használjunk, utána pedig azonnal dobjuk a szemetesbe, majd mossunk kezet. Kézmosáskor részesítsük előnyben az eldobható papír törlőkendőt, de ha van, legjobb, ha a falra szerelhető kézszárítót választjuk.

3. Fertőtlenítés - A kilincsek, billentyűzetek a legveszélyesebbek!

Bármely felületen, amelyet munka közben megérintünk, ott lehet az influenza kórokozója. A kilincseket, billentyűzetet és asztalunkat minél gyakrabban - ha lehet, naponta - töröljük át fertőtlenítő hatású törlőkendővel, és mindig mossuk el a poharunkat. Ne felejtsük, hogy a vírusok nemcsak a szájon, orron, hanem fertőzött kézzel a szemünkhöz nyúlva is bejuthatnak szervezetünkbe.

4. Klíma helyett szellőztetés

Mivel az influenza cseppfertőzéssel terjed, szellőztessünk minél többször, a friss levegő segít a hatékony munkavégzésben is. Klimatizált helyiségekben, ahol nincs lehetőség a szellőztetésre, a klímaberendezés tisztítását, szakszerű fertőtlenítését gyakrabban el kell végezni.

5. A gyakori kézmosás fél egészség


A betegség elleni védekezés egyik leghatásosabb módja a gyakori kézmosás, amelyhez járvány idején használhatunk fertőtlenítő hatású szappanokat. Az irodai levelezés kezelésére jelöljünk ki egy adott személyt, aki a beérkező postát begyűjti és rendszerezi, és - mivel a beérkező levelek is számos kórokozót hordoznak - ügyel az óránkénti kézmosásra.

6. Jó kondíció és egészséges szervezet


Az elegendő folyadékbevitel minden nap fontos, de járvány idején különösen figyeljünk arra, hogy kellő mennyiségű folyadékot fogyasszunk napközben is. A legjobb módszer, ha asztalunkhoz készítjük az ásványvizet. Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt. Emellett a minél hatékonyabb megelőzés érdekében érdemes jó kondícióban tartani magunkat: a rendszeres mozgás és a megfelelő mennyiségű alvás is fontos.

Plusz egy tipp - A megfontolt gyógyszerszedés

Ha már megbetegedtünk, gyógyszeres kezelésre lehet szükségünk. Magyarországon is hatékony vírusellenes gyógyszerek állnak rendelkezésre, melyek alkalmazásáról kezelőorvosunknak kell döntenie.

Ne használjuk a korábbi betegségünkre kapott vagy a szomszédtól kölcsönkért antibiotikumot, hiszen az antibiotikum csak bakteriális fertőzések ellen hatásos, így a vírusos influenza tüneteinek kezelésére alkalmatlan. A vírus által okozott bakteriális fertőződés kialakulásakor indokolt ugyan az antibiotikumok szedése, de ezeket csak és kizárólag orvosi utasításra kezdhetjük alkalmazni.

"Mivel a megbetegedés elkerülésének leghatásosabb módja a védőoltás, időben érdeklődjünk orvosunknál ennek lehetőségéről is" - figyelmeztet a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×