INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nyilvános szex - védelemért cserébe

InfoRádió / MTI
Egyfajta prostitúcióra bukkantak ausztrál kutatók az állatvilágban. Kiderült, hogy az integetőrák nőstényei szexszel jutalmazzák azokat a hímeket, amelyek megvédik őket a betolakodóktól. És míg a rákok párzása alapvetően teljes diszkrécióban, a hím földbe vájt üregében zajlik le, a "jutalomszex" a szomszédok szeme láttára, a tengerparton megy végbe.

A kutatók arra szerettek volna fényt deríteni, hogyan sikerül megvédeni territóriumaikat a nőstényeknek kisméretű ollójukkal a hatalmas ollóval felvértezett hímekkel szemben. A megfigyelt esetek 95 százalékában egy kedves hím szomszéd sietett a védtelen nőstény segítségére, hogy a hímnemű betolakodót elüldözze. A támadó nőstényekkel szemben ugyanakkor csupán az esetek 15 százalékában érkezett segítség - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása a Biology Letters című folyóiratban megjelent tanulmányra hivatkozva.

Az esetek többségében a nőstények válogatósak szexpartnerüket illetően, és a kiválasztott barlangjában ülik meg a nászt. A parton megfigyelhető légyottok 85 százalékánál azonban feltűnő módon a szomszéd a szerencsés partner.

Az integetőrákok (Uca nemzetség) világszerte több tucatnyi fajjal képviseltetik magukat. A tanulmányban említett jelenséget egy éve figyelték meg egy Mozambikhoz közeli szigeten elvégzett kísérlet folyamán.

A szex mint szívességekért járó csereportéka nem ismeretlen az állatvilágban. Az antarktiszi Adélie-pingvinek a fészeképítéshez szükséges, nagy becsben tartott kövekért cserébe kínálnak szexet.

A címlapról ajánljuk