eur:
395.42
usd:
366.61
bux:
65577.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem influenzavírus okozta a Nagykanizsán elhunyt gyerek halálát

Nem a H1N1 vírus vagy az új típusú influenza elleni védőoltás miatt hunyt el kedd hajnalban egy 12 éves fiú a nagykanizsai kórházban, a gyerek halálát fejlődési rendellenesség és annak szövődménye okozta - közölte a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

Bátorfi József cáfolta a sonline.hu portál értesülését, amely szerint a Somogy megyei Iharosberényből Nagykanizsára szállított fiú esetleg az influenza elleni védőoltás szövődményébe halt volna bele.

A fiú tragédiáját "akut hasi katasztrófa" okozta, a szerdán elvégzett boncolás alapján pedig azt állapították meg, hogy a rekeszizom eddig fel nem ismert fejlődési rendellenessége és az ennek következményeként fellépett szövődmény volt a halál oka.

Az internetes portál közlése szerint a diák Pogányszentpéteren lakott és Iharosberényben járt iskolába. Hirtelen lett rosszul, előzmény nélkül, s mivel a lap szerint Iharosberényben kimutatták korábban a H1N1 vírus jelenlétét, a faluban arra gyanakodnak, hogy akár ez is lehetett a halál oka.

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiút hasi panaszokkal szállította be családja az intézménybe, de a gyerek már végállapothoz közeli helyzetben volt. Az orvosok mindent megtettek, amit ilyen esetben tehetnek, ennek ellenére a fiú szívműködése a beszállítása után alig fél órával leállt; azt követően csaknem egy órán át próbálták a gyereket újraéleszteni.

Bátorfi József közölte: már a halál időpontjában is azt feltételezték, hogy az esetnek semmi köze nem lehet a H1N1 vírushoz vagy a védőoltáshoz. Arról egyébként nem is volt információjuk, hogy a fiú megkapta-e a vakcinát.

A kórházban szerda reggel elvégzett boncolás során megállapították, hogy a 12 éves fiúnak - egy eddig sem a család, sem az orvosok által nem ismert - rekeszizom-fejlődési rendellenessége volt. Ez rekeszizomsérvvé alakult, amelynek következményeként elhalt a gyerek gyomra és a vastagbele, s ez a folyamat másfél-két nap alatt történhetett - fűzte hozzá a főigazgató.

Az MTI kérdésére közölte azt is: Nagykanizsán eddig egyetlen beteg sem került kórházba és haláleset sem történt H1N1 vírus okozta fertőzés kapcsán. Olyan esetük sem volt, hogy valaki a beadott védőoltás esetleges szövődménye miatt betegedett volna meg - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×