eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Stigma a mentális probléma

Egy frissen közzétett kutatás eredményei szerint erős az ír társadalom diszkriminációs hajlama a mentális eredetű problémával küzdő emberekkel szemben. A betegekkel elutasítóan viselkednek, szellemi és fizikai képességeikben pedig kételkednek.

Az írországi St. Patrick kórház szakértői szerint az ír társadalom számos tagja hajlik a sztereotip gondolkodásra és a diszkriminatív viselkedésre a mentális betegségekkel kapcsolatban. Legalábbis erre utal az a 187 fő megkérdezésével készült felmérés, amelyet a mentális egészség napja alkalmából készítetett az intézmény, s amelynek eredményét az ELTE TTK hírlevele ismertette.

A kutatási eredmények szerint a válaszadók harmada nem fogadna el közeli barátnak olyan személyt, akinek problémái vannak a mentális egészségével. Ugyanilyen arányban vannak azok, akik a betegekhez az átlagnál alacsonyabb szellemi képességeket társítanak. A megkérdezettek 40 százaléka továbbá saját állítása szerint diszkriminatív viselkedne, és megkérdőjelezné azoknak a megbízhatóságát, akiknek kórtörténetében mentális problémák is szerepelnek.

A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy 40 százaléka a hiba, a sikertelenség és a kudarc fogalmait társítja azokhoz, akik mentális gondjaik miatt kezelésre szorulnak. A kutatás szerint a válaszadók annak ellenére viselkednek és gondolkoznak ellenségesen a betegekről, hogy több mint felüknek van olyan családtagja, aki szellemi, lelki problémái miatt orvosi segítséget vett igénybe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×