eur:
389.1
usd:
361.49
bux:
68733.55
2024. május 7. kedd Gizella

Svájcban őrizetbe veszik azt, aki havas úton nyári gumival okoz balesetet

A hideg idő beköszöntével már most érdemes lecserélni a nyári autógumit télire - figyelmeztetnek a szakemberek. Több országban, így például Olaszországban és Svájcban kötelező a téli gumi abroncs használata.

Beköszöntött a tél az Alpokban, nemrég 70 centiméteres hóréteg borította Németország legmagasabb hegycsúcsát.

Az automenedzser.hu összeállítása szerint Németországban a hóval borított jeges utakon általában előírják a téli, vagy legalább a négy évszakos gumit, de nem kötelező a téli gumi használata.

A közlekedési szabályzatban, akárcsak a magyar KRESZ-ben a következő áll: a gépjárművek felszereltségének meg kell felelnie az időjárási viszonyoknak. Vagyis minden vezető köteles olyan abronccsal az útra kelni, amelyik biztonságos. Akinek azonban a gumijait a német rendőrök alkalmatlannak minősítik, 30 eurós bírságra számíthat.

Ausztriában azonban a hófedte, jeges utakon előírás a hólánc és a téli gumi használata. Amennyiben a kék közúti táblákat kirakják, kötelező a hólánc használata, még az átutazóknak is. Előfordul, hogy nem engedik be az autókat az országba hólánc vagy téli gumi nélkül. A négy évszakos abroncsokat téli guminak tekintik, feltéve, ha az M+S rövidítés szerepel rajtuk. Ez a szabály november 1-jétől, április 15-ig érvényes. A 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre azonban az idei évtől kötelező a téli gumi. A sofőrnek rendelkeznie kell használható hólánccal is.

Svájc a téli gumi használatát tekintve nem ismer kompromisszumot: aki nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha pedig valaki nyári gumival havas, jeges úton balesetet okoz, azt őrizetbe veszik.

Olaszországban csak az Aosta-völgyben kötelező április 15-ig a téli gumi használata, különben csak bizonyos tartományokban és útszakaszokon írják elő a téli gumi, illetve a hólánc felszerelését. Érdemes tudni, hogy Luxemburgban nem kötelező, de ajánlott a téli gumiabroncs használata, Franciaországban pedig csak bizonyos útszakaszokon és időjárási viszonyok esetén kérik a hólánc alkalmazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×