eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Budapest a legkedveltebb tíz európai város között

Az üzleti célpontok közül immáron 20 éve őrzi vezető szerepét London, mely a mostani felmérés szerint is a legkedveltebb városnak számít Európa vezető cégeinek szemében. Az életminőség Barcelonában, Genfben és Münchenben a legjobb, míg a legjobban teljesítő európai városnak Birmingham számít - derül ki a Cushman & Wakefield 20. európai városok monitor kutatásából. Budapest kis visszacsúszás után továbbra is a tíz legjobb város között foglal helyet a város fejlesztésének tekintetében.

Az Európai Városok Monitor kutatás 500 interjúin alapszik, melyek Európa legnagyobb cégeinek expanzióért felelős felsővezetőivel készültek. A tanulmány ezen vélemények alapján rangsorolja Európa városait a "legjobb üzleti célpont" és "expanzió szempontjából a legmegfelelőbb város" kategóriákban.

Az átfogó rangsorolás mellett a tanulmány 34 várost rangsorol életminőség, telekommunikáció, más piacok elérése, munkaminőség, iroda bérleti díjak és szállítmányozási útvonalak szempontjából. A kutatás idén egy speciális elemzéssel egészült ki a városok teljesítményéről.

A kontinens legjobban teljesítő városa az angliai Birmingham, mely a legkiemelkedőbb üzleti célpontok listáján is a 14. helyre ugrott fel. A legkedveltebb üzleti célpontok listáját továbbra is London vezeti, ezzel megtartva vezető pozícióját 1990 óta. Párizs és Frankfurt a 2. illetve a 3. helyen végeztek.

A listát megtekintheti a Portfolio honlapján.

Az összes jelentős közép- és kelet-európai város pozíciója javult, leginkább az EU-csatlakozásnak köszönhetően. A legnagyobb fejlődést a 21. és 23. helyen végző Prága és Varsó mutatta, amelyek 1990-ben a rangsor aljáról indultak. A 20. Európai Városok Monitor kutatás szerint ugyanis Varsó váltja fel a Moszkvát az új cégek megjelenésének tekintetében elkövetkező öt évben, ezzel a 2. helyre utasítva az orosz fővárost.

Európa legnagyobb cégei közül 36-an további expanziójuk célpontjaként Varsót jelölték meg, mely így nyolc jelöléssel többet kapott, mint 2008-ban. Moszkva az elmúlt évhez képest kilenccel kevesebb, csupán 44 jelölést szerzett. Budapest az összesített rangsorban a 2008-as 22. helyről visszacsúszott a 25-re. (1990-ben hazánk a 21. helyet foglalta el.)

Madrid és Barcelona szintén kiemelkedően teljesítettek, a 2009-es felmérés szerint a 4. és 6. helyen végeztek. 1990-ben az első tíz legjobb közé sem jutottak be, a 11. és 17. helyezést kapták. Az 1992-ben Barcelonában megrendezett olimpiai játékoknak köszönhetően a város a következő évben három helyezést lépett előre, így bekerült a legjobb 10 közé, és azóta is ott maradt. Ehhez hasonlóan Manchester a 2002-es Közösségi Játékok megrendezése után a 19.-ről a 13. helyre lépett előre 2003-ban, az idei évben pedig a 16. helyen végzett.

London a 12 fő szempont felét tekintve első helyen áll a rangsorban, ebbe bele tartozik más piacok elérhetősége, a képzett munkaerő kínálat valamint a nemzeti és nemzetközi szállítmányozási lehetőségek. A város gyengén szerepel azonban a munkabérek, az irodabérleti díjak valamint a környezet szennyezés tekintetében.

Az Európai Városok Monitor Kutatás 2009-es tanulmánya szerint Budapest sikeresen megtartotta 3. helyét a munkabérek tekintetében, és annak ellenére, hogy visszacsúszott a 8. helyre, még mindig a legjobb 10 város között van a város fejlesztésének tekintetében. Budapestnek továbbra is előnye származik az alacsony munkabérekből. Arra lehet számítani, hogy a jelenlegi ár-érzékeny időszakban ennek hatására még több nemzetközi cég jelenik majd meg a városban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×