A hivatal szerint a legtöbb sót a kenyér, a hús és a gabonapehely tartalmazza, vagyis pont azok az élelmiszerek, amelyek egy tipikus reggeli részei. Pláne, ha egy hagyományos brit reggeli étkezésről van szó, ugyanis a szigetországban a bread and breakfast többek között pirítósból, tükörtojásból, kolbászból, sült baconből és paradicsomszószos babból áll.
Nem véletlen tehát, hogy az FSA számításai szerint a britek napi átlagban 8,6 gramm sót fogyasztanak, miközben az ajánlott napi 6 gramm.
Az FSA felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége úgy vélte, a csipsz tartalmazza a legtöbb sót, miközben az csak a lista tizedik helyére került, közvetlenül a sajt, a vaj, a készételek, levesek és a pizza mögé.
Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes márkák között nagy lehet a különbség, így például előfordulhat, hogy az olcsóbbik gabonapehely tartalmazza a kevesebb sót.
"Nem azt mondjuk, hogy abba kell hagyni a gabonapehely fogyasztását, hiszen az fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. Inkább azt tanácsoljuk, hogy azokat a márkákat kell keresni, amelyek alacsonyabb sótartalmúak" - hangoztatta Rosemary Hignett, a hivatal táplálkozási főszakértője.
A túl sok só magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz vagy szélütéshez vezethet.
A legnagyobb sótartalmú ételek listája:
1. Kenyér
2. Húskészítmények
3. Gabonapelyhek
4. Sajt
5. Vaj
6. Paradicsomszószos bab
7. Készételek
8. levesek
9. Pizzák
10. Csipszek és egyéb rágcsálnivalók
Magyar érettségi - ezek a feladatok állították kihívás elé a diákokat