eur:
388.48
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A reggeli a legegészségtelenebb étkezés?

Bármennyire is furcsa, nem a kiadós ebéd vagy a vacsora, hanem a reggeli a legsósabb étkezés - legalábbis erre figyelmeztet a Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA).

A hivatal szerint a legtöbb sót a kenyér, a hús és a gabonapehely tartalmazza, vagyis pont azok az élelmiszerek, amelyek egy tipikus reggeli részei. Pláne, ha egy hagyományos brit reggeli étkezésről van szó, ugyanis a szigetországban a bread and breakfast többek között pirítósból, tükörtojásból, kolbászból, sült baconből és paradicsomszószos babból áll.

Nem véletlen tehát, hogy az FSA számításai szerint a britek napi átlagban 8,6 gramm sót fogyasztanak, miközben az ajánlott napi 6 gramm.

Az FSA felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége úgy vélte, a csipsz tartalmazza a legtöbb sót, miközben az csak a lista tizedik helyére került, közvetlenül a sajt, a vaj, a készételek, levesek és a pizza mögé.

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az egyes márkák között nagy lehet a különbség, így például előfordulhat, hogy az olcsóbbik gabonapehely tartalmazza a kevesebb sót.

"Nem azt mondjuk, hogy abba kell hagyni a gabonapehely fogyasztását, hiszen az fontos részét képezi az egészséges táplálkozásnak. Inkább azt tanácsoljuk, hogy azokat a márkákat kell keresni, amelyek alacsonyabb sótartalmúak" - hangoztatta Rosemary Hignett, a hivatal táplálkozási főszakértője.

A túl sok só magas vérnyomáshoz, szívproblémákhoz vagy szélütéshez vezethet.

A legnagyobb sótartalmú ételek listája:

1. Kenyér
2. Húskészítmények
3. Gabonapelyhek
4. Sajt
5. Vaj
6. Paradicsomszószos bab
7. Készételek
8. levesek
9. Pizzák
10. Csipszek és egyéb rágcsálnivalók

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×