eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Norvégiában a legjobb élni

Norvégiában a legjobb élni, Nigerben a legrosszabb az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) hétfőn közzétett, a világ országait az életminőség szerint rangsoroló idei listája szerint, amelyen Magyarország a 43.

A világgazdasági válság tavaly őszi kirobbanása előtt, 2007-ben felvett - többek között az egy főre jutó hazai össztermékre, továbbá az oktatás színvonalára és a várható élettartamra vonatkozó - adatok szerint Norvégiát Ausztrália és Izland követi a sorban, a sereghajtók Niger mellett Afganisztán és Sierra Leone.

"Jelentős javulás történt, de a fejlődés egyenlőtlen" - állapította meg az UNDP. Míg a világ legszegényebb 24 országában a lakosság fele írástudatlan, a közepes fejlettségű országokban csak minden ötödik ember. A legtöbbet - több mint három helyezést - Kína, Kolumbia, Venezuela és Peru lépett előre.

Az első tízben szerepel még Kanada, Írország, Hollandia, Svédország, Franciaország, Svájc és Japán. Magyarország a 43., Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyforma eredménnyel; a közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország előzi meg.

Az egy főre jutó GDP alapján Liechtenstein áll az élen, és a Kongói Demokratikus Köztársaság az utolsó. Az átlagos várható élettartam Japánban a legnagyobb - 83 év - és Afganisztánban a legalacsonyabb, 44 év.

Az ENSZ-szerv 1990 óta minden évben közreadja életminőség-rangsorát. Az eltelt csaknem húsz évben Kínában, Nepálban és Iránban nőtt a legnagyobb mértékben az életminőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×