INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A kézírásunk is elárulja, hogy hazudunk-e

Infostart / InfoRádió
Izraeli tudósok felfedezték, hogy a kézírás is árulkodik arról, vajon igazat írunk-e, vagy kitalációkat vetünk papírra. Ha hazudunk, erősebben nyomjuk a toll hegyét, és a betűink is megnyúlnak.

Nemcsak a testbeszéd és szemünk mozgása, de a kézírásunk is leleplezheti, hogy éppen hazudunk-e vagy sem. Pszichológusok ugyanis úgy vélik, hogy a kézírás változik hazudás közben, mivel az agynak keményebben kell dolgoznia, hogy hamis információkat gondoljon ki, ez pedig megváltoztatja a normál írási folyamatot.

A Haifai Egyetem kutatói 34 önként jelentkezőt kértek meg arra, hogy írjanak két bekezdésnyi szöveget: az egyikben egy valós emléket kellett papírra vetniük, a másikban pedig egy kitalált eseményt.

A kísérletben résztvevők elektronikus, nyomásérzékeny hegyű tollat használtak. A valós és fiktív történetek leírása után a szövegek írásstílusát számítógéppel elemezték ki. A kutatók azt találták, hogy a kitalált történet írásakor a kísérletben résztvevők erősebben nyomták a papírra a tollat, nagyobb tollvonásokkal és hosszabb betűkkel írtak, mint amikor a valós emléket vetették papírra.

Richard Wiseman, a Hertfordshire-i Egyetem professzora elmondta: bár az íráselemző technológia ígéretes, további tesztelésre van szükség, hogy hivatalos ügyekben is használni lehessen, mint például hitelelbírálás vagy biztosításigénylés esetén.

"Tudjuk, hogy az emberek többet hezitálnak, amikor hazudnak, és néhány vállalat fel is használja ezt a tényt: figyelemmel kísérik, hogy az online kérdőív kitöltésekor mennyi ideig gondolkodunk a klikkelés előtt" - tette hozzá a professzor.

A címlapról ajánljuk