eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tíz évet jelenthet, ha egészségesen él

Tíz évvel korábban meghalhatnak azok a középkorú férfiak, akik dohányoznak, magas a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük - figyelmeztet egy kutatás.

Egy nagy-britanniai kutatás során több mint 19 ezer, 40 és 69 év közötti közalkalmazottat vizsgáltak 38 éven keresztül. Az oxfordi egyetem munkatársai megmérték a résztvevők súlyát, magasságát, vérnyomását, koleszterin- és vércukorszintjét, vizsgálták a tüdőműködést, valamint egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben a korábbi betegségekre és a dohányzási szokásokra kérdeztek rá.

A kutatók a dohányzásra, a magas vérnyomásra és a koleszterinszintre figyeltek különösen, mivel ezek a legjelentősebb szív- és érrendszeri rizikófaktorok.

A megállapítások szerint azok a férfiak, akik dohányoznak, magas a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, 10 évvel korábban halnak meg, mint egészségesebben élő kortársaik.  Ha pedig az elhízást, a cukorbetegséget és a munkahelyi státuszt is figyelembe vették, az derült ki, 15 év különbség is lehet az életkorok között.

A Brit Szívalapítvány munkatársa, Peter Weissberg professzor szerint a kutatás jól illusztrálja, hogy a rizikófaktorok miként csökkentik a várható élettartamot.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×